Psíky trpeli, ich majitelia sa však zabávali

13.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Počas sledovania silvestrovského ohňostroja v Bratislave (na petržalskej strane, na Tyršovom nábreží) sme sa (opäť) stali svedkami ľudskej hlúposti a benevolentnej sebeckosti.

Vedia napríklad majitelia, že pes ma niekoľkonásobne lepší sluch ako človek a každý čo i len nepatrný zvuk vníma veľmi intenzívne? Kým človek napríklad začuje šelest zo vzdialenosti troch-štyroch metrov, pes ten istý zvuk začuje už zo vzdialenosti približne 25 metrov. Psy dokážu vnímať aj ultrazvuk do 35- až 60-tis. Hz, človek do 20 000 Hz.

Viete si teda predstaviť, čo spôsobuje psíkovi hluk zábavnej pyrotechniky. Stačí obyčajný pirát, nieto ešte vyše hodinová salva ozývajúca sa zo všetkých strán ktorá by sa pri troške predstavivosti pokojne dala prirovnať k bombardovaniu.

Pokiaľ áno a ste jedni z tých, ktorí boli na Silvestra o polnoci „venčiť" svojho psíka pri Dunaji na Tyršovom nábreží, ste tyrania a patríte do rúk justície. A rozhodne vás nebolo málo!

Z auta som videla na smrť vystrašené zvieratká, ako sa tlačili medzi nohy, ako ťahali ozlomkrky vôdzky, ako mali stiahnuté chvosty a zdesenie v očiach... A potom som sa pozrela na egoistických ignorantov sledujúcich farebnú oblohu a ani trochu ich neškrelo, že psík, ktorého „strašne ľúbia", sa im úpenlivo snažil dať najavo, ako mu je zle a ako mu treba pomôcť.

Na Tyršovom nábreží zazneli aj salvy vojenských delobuchov, pričom vzdialenosť medzi trasúcimi sa psíkmi a hrozivými výbuchmi nebola väčšia ako 10 - 15 metrov. Bolo mi až zle z toho, že nebolo nikoho, kto by sa predsa spamätal a vzal tie úbohé zvieratá domov do relatívneho bezpečia. Chceli ste vidieť ohňostroj a psík nemohol zostať sám doma? Morálnou „psou" povinnosťou majiteľa je zostať doma na zadku, tíšiť psíka a prípadne si odsledovať farebnú parádu v televízíí. Predpokladám, že tí, ktorí si môžu dovoliť psa, ju doma majú...

Julia Gyulesová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?