V bratislavskej ZOO sa proti zime zatepľujú

25.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Extrémne chúlostivé zvieratá v bratislavskej ZOO strávia zimu na zimovisku, menej chúlostivým druhom ošetrovatelia zatepľujú voliéry a búdky. Otužilým zvieratám, ktoré dobre znášajú zimu zatepľujú prístrešky, aby mali závetrie a možnosť ukryť sa pred vetrom, dažďom a snehom.

"Chúlostivé druhy zvierat ako napríklad exotické vtáctvo sťahujeme na zimovisko a teda tuhými mrazmi nie sú ovplyvnené a netrpia nimi. Ostatné zvieratá majú možnosť skryť sa v zateplených prístreškoch. Medzi otužilé zvieratá patria napríklad rysy, divé svine, zubry, kuna, lamy," uviedla Katarína Matejovičová z bratislavskej ZOO.

Pavilóny (terárium, exotárium, pavilón šeliem) sú vykurované približne do 25 stupňov Celzia. Maštale kopytníkov a vnútorné ubikácie niektorých šeliem a primátov (karakal, opice) sú taktiež vykurované. Podlahu v maštaliach počas zimy ošetrovatelia bohato podstielajú, aby boli zvieratá od zeme dostatočne izolované a v teple. V niektorých chovných zariadeniach umiestňujú staré koberce na dvere, aby zvieratá netrpeli prievanom. 

Zimný režim má tiež vplyv na ceny vstupného, ktoré pre toto obdobie zoologická záhrada znižuje, nakoľko je ZOO otvorená po kratšiu dobu v porovnaní s letnou sezónou. Počas zimnej sezóny je možné vidieť takmer všetky zvieratá aj vo vonkajších výbehoch. Záleží však od počasia. Ak je veľmi sychravo, silný dážď, mráz, tak sú vypustené len na krátku dobu, v prípade poľadovice ich nevypúšťajú, aby si na zľadovatenom teréne neublížili. V prípade relatívne priaznivého počasia sú zvieratá vonku aj niekoľko hodín. Návštevníci musia však počas zimy počítať s tým, že zvieratá sú celkovo menej aktívne a mnohé preferujú odpočinok vo vykurovanom vnútornom prístrešku. 

"V globále naše zvieratá znášajú zimu dobre, aj exotické druhy ako sú napríklad zebry, antilopy v našich zemepisných šírkach menia srsť a v zime ju majú hustejšiu, takže im teploty pod nulou neprekážajú. Dokonca mnohé zvieratá majú úprimnú radosť zo snehu a veľmi radi sa v ňom hrajú a váľajú. A to sa týka aj takých monumentálnych zvierat ako sú nosorožce, ktoré obľubujú snehové „kúpele". Samozrejme, že vzhľadom na to, že nemajú takmer žiadnu srsť, púšťame ich do vonkajších výbehov na kratšiu dobu," uviedla Matejovičová.

(sita)

Páčil sa vám článok?