Vlastníci pozemkov uvažujú o vystúpení z pôdohospodárskeho družstva Dunaj

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Niektorí vlastníci pozemkov z Rusoviec, ktorých parcely v oblasti Syslovských polí má v nájme pôdohospodárske Družstvo Dunaj, údajne uvažujú o tom, že nebudú svoju pôdu viac družstvu prenajímať.

Dôvod pramení v tom, že obyvatelia Rusoviec, vlastníci spomínaných parciel, nemajú rovnaký názor na ochranu dropa ako družstvo. Táto lokalita je pritom jedinou lokalitou na Slovensku, v ktorej sa drop fúzatý vyskytuje pravidelne. Koncom minulého roku sme informovali, že na jeseň napríklad družstvo Dunaj rozoralo časť parcely, ktorá mala slúžiť ochrane dropa. Družstvo ochranárske požiadavky neakceptuje a to je na prekážku tomu, aby vlastníci dostávali kompenzácie za obmedzené využívanie svojich pozemkov. Tie v takomto prípade prichádzajú z fondov, ktoré na podporu projektu ochrany dropa vyčlenila Európska komisia.

O týchto rozhodnutiach sa hovorilo na úvodnom pracovnom seminári, ktorý v Rusovciach zorganizovala štátna ochrana prírody, zodpovedná za projekt ochrany dropa. Podľa Rastislava Rybaniča, výkonného riaditeľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti, ktorá sa na projekte podieľa, podobné semináre sa budú konať aj v ďalších dotknutých obciach, Čunove a Jarovciach. Nejde o jednorazové podujatia, ale niekoľko pracovných stretnutí, na ktorých budú ochranári vlastníkov a užívateľov pôdy, samosprávy, poľovníkov a iných záujemcov informovať o podmienkach a súvislostiach ochrany a metodicky ich viesť pri spolupráci v ochrane ohrozeného dropa fúzatého.

Do workshopov sa aktívne zapájajú aj poľovníci, ktorí majú s ochranármi v mnohom spoločné záujmy. Ochrana jedného druhu totiž vedie k vytvoreniu lepších životných podmienok pre všetky druhy na dotknutom území, čo v tomto prípade znamená lovnú drobnú pernatú i srstnatú zver.

Účastníci týchto stretnutí sa postupom času oboznámia so všetkými formami ochrany dropa. „Pozitívne nás prekvapil vzťah niektorých občanov k ochrane dropov. Sme radi, že môžeme vlastníkom pôdy prezentovať finančné možnosti, ktoré projekt ponúka hospodárom na pôde pri ochrane biotopov dropa fúzatého,“ uzatvára R. Rybanič.

Páčil sa vám článok?