Chodníky sú po kalamite už uvoľnené

18.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Lesné cesty a turistické trasy v lesoparku na Železnej studienke sú už po májovej veternej kalamite voľné a sprístupnené verejnosti. V naprávaní následkov veternej kalamity zo 17. mája 2010 sa však stále pokračuje.

Podľa Mestských lesov sa doteraz podarilo spracovať viac ako 17 500 kubických metrov dreva. Veterná kalamita pritom najviac postihla bukové porasty, spracované však boli aj hrab, dub, jaseň, javor, lipa, smrekovce a smreky.

Súčasný stav lesa je výsledkom hospodárenia v minulosti, charakterizuje ho tzv. rovnoveký porast stromov na niekoľkých hektárových blokoch pozemkov. „Naším cieľom je dosiahnuť, aby vedľa seba nerástli dva stromy rovnakého druhu a rovnakého veku," prízvukovali v stanovisku Mestské lesy. Frontálne systémy prinášajúce prudké vetry prichádzajú do Bratislavy väčšinou zo západu, ten, ktorý spôsobil májovú kalamitu, však prišiel z východu.

Najväčšia kalamita posledného obdobia postihla malokarpatskú oblasť 2. januára 1976. Medzi Malým Javorníkom a Košariskami bolo súvislých 65 hektárov vyvrátených stromov, jej následky odstraňovali tri roky.

(rob, brn)

Páčil sa vám článok?