Zdravé stromy museli záhadne ustúpiť parkovisku

3.11.2010
0
Zdravé stromy museli záhadne ustúpiť parkovisku - Vyrub1
Páčil sa vám článok?

Kvôli novému parkovisku muselo nedávno padnúť za obeť množstvo stromov na Račianskej ulici, v oblasti známej ako Gaštanový hájik. Niektoré stromy boli vyrúbané protiprávne. O výrub požiadal príslušný obvodný úrad v Bratislave.

Obyvatelia domov na Račianskej ulici 86 a 88 mali dlhé roky pred bytovým domom zeleň v podobe stromov a kríkov. Chránila ich pred hlukom ulice, železnice, električky, prachom i vetrom. Prírodnej ochrane je však koniec, a to vraj kvôli plánovanej výstavbe súkromného parkoviska. Obyvatelia tak zo dňa na deň prišli o dvadsaťpäť zdravých stromov lipy malolistej, borovice čiernej a platanu. Ich vek bol minimálne tridsaťpäť rokov. Zostali len štyri borovice, jedna lipa a jeden krík. Vyrúbaný vraj nebol ani jeden náletový strom.

Podľa obyvateľov sa o priestor so zeleňou mestská časť nedokázala starať, robili to preto samotní obyvatelia. Nikto im navyše nepomohol ani pri odstraňovaní kalamitného dreva na začiatku roka. „Je hanba, že obyvatelia Nového Mesta musia neustále ustupovať cudzím obyvateľom, ich podnikateľským zámerom a autám,“ píšu nešťastní obyvatelia.

Na obvodnom úrade nám potvrdili, že úrad ako vlastník nehnuteľnosti skutočne požiadal v roku 2008 o výrub stromov po dendrologickom posudku na dreviny. Dôvodom boli opakujúce sa upozornenia miestneho úradu, že obvodný úrad sa o pozemok a zeleň nestará. Mestská časť vraj hrozila sankciami a pokutami. Povolenie na výrub dostal obvodný úrad v roku 2009. Správca mal v úmysle tento pozemok využívať ako parkovisko. Je pritom zaujímavé, že neďaleko pozemku je takmer prázdne asfaltové parkovisko. Obvodný úrad od tohto úmyslu v tom istom roku upustil a vypísal osobitné ponukové konanie, ktoré bolo ukončené kúpnou zmluvou schválenou ministerstvom vnútra i financií v prospech tretej osoby.

Novomestská samospráva, ktorá výrub povoľovala, tvrdí, že podľa posudku sa mal výrub týkať 43 stromov a jednej kríkovej skupiny. V riadnom konaní miestny úrad povolil výrub 28 stromov, z ktorých 17 boli náletové dreviny. „V prípade jedenástich stromov výrub nebol povolený, pretože nespĺňajú podmienky na vydanie súhlasu. Majú menšie obvody, ako povoľuje legislatíva,“ uviedli z miestneho úradu. Konštatoval ďalej, že výrub ďalšej lipy a troch borovíc, na ktoré sa žiadosť o výrub tiež vzťahovala, miestny úrad zamietol, pretože stromy nie sú v priamom styku s výstavbou. Miestny úrad dal podmienku, že žiadateľ v rámci náhradnej výsadby vysadí 35 odrastených stromov a zaplatí finančnú náhradu 7500 eur, ktorá sa v zmysle zákona môže použiť len na údržbu drevín vo verejnej zeleni.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?