Aj trhovníci v tržnici musia ctiť zákon

8.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Zákon platí aj pri predaji ovocia a zeleniny v tržnici! Presvedčil sa o tom predajca, ktorý si za ovocie vypýtal viac, ako mal. Od inšpektorátu SOI dostal pokutu 1000 eur.

Dňa 1. apríla 2010 boli inšpektori SOI na kontrole v stánku ovocia zeleniny č. 97- 98 v tržnici na Šancovej ulici. Predajca tu nesprávne účtoval zakúpené položky, keď nákup 0,396 kg hrozno tmavé v cene 5 €/1kg a 0,554 kg hrozno biele v cene 5 €/1kg zaúčtoval za 6,49 €. Správne malo byť účtované: 0,396 kg hrozno tmavé v sume 1,98 € a 0,554 kg hrozno biele v sume 2,77 €, t. j. spolu v cene 4,75 €. Tým došlo k predraženiu nákupu v neprospech spotrebiteľa o sumu 1,74 €.

Inšpektori SOI ďalej zistili, že doklad o kúpe vydaný na základe kontrolného nákupu (0,396 kg hrozno tmavé á 5 €/1kg, 0,554 kg hrozno biele á 5 €/1kg) neobsahoval všetky zákonom predpísané náležitosti. Na doklade nebol uvedený názov a množstvo výrobku, nachádzala sa tam len výsledná účtovaná suma a druhové označenie zakúpených výrobkov - ovocie. Na základe zisteného skutkového stavu orgán dozoru dospel k záveru, že neboli splnené zákonom stanovené podmienky predaja výrobkov.

Pri určovaní výšky pokuty orgán dozoru SOI zobral do úvahy charakter a závažnosť zisteného protiprávneho konania, ktorým bol v značnej miere znížený rozsah práv spotrebiteľa priznaný mu zákonom o ochrane spotrebiteľa. Ďalej prihliadol aj na následky protiprávneho konania. Nesprávnym účtovaním došlo k predraženiu nákupu spotrebiteľa v jeho neprospech o 1,74 €, čím mu bola spôsobená majetková ujma.

Doklad o kúpe je potvrdením existencie záväzkového vzťahu - kúpnej zmluvy medzi predávajúcim a kupujúcim (spotrebiteľom). Je relevantným dokladom, ktorý má zásadný význam pri uplatňovaní práv zo zodpovednosti za nedostatky. Absencia údajov o názve a množstve zakúpených výrobkov znemožňuje spotrebiteľovi reálne si overiť plnenie kúpnej zmluvy zo strany predávajúceho.

Neuvedenie množstva jednotlivých výrobkov znemožňuje overiť správnosť účtovania, čo môže sťažiť postup pri uplatňovaní reklamácie. Z hľadiska posudzovania miery zavinenia orgán dozoru SOI pri určovaní výšky pokuty za protiprávne konanie zobral aj do úvahy, že predávajúci je povinný dodržiavať všetky zákonom stanovené podmienky predaja.

Marián Taller
(Spracované z právoplatných rozhodnutí Slovenskej obchodnej inšpekcie)

Páčil sa vám článok?