Park na Račianskom potrebuje zmenu

7.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia z okolia Račianskeho mýta iniciovali petíciu za revitalizáciu tamojšieho parku. Žiadajú v nej samosprávu Nového Mesta, aby v spolupráci s verejnosťou obnovila zanedbaný park na Račianskom mýte. Viac prezradil jeden z iniciátorov petície a novomestský miestny poslanec Rudolf KUSÝ (nezávislý).

- Žiadame novomestskú samosprávu, aby zanedbanému parku na Račianskom mýte venovala väčšiu pozornosť. Chýbajú tu verejné toalety, vyše sedemdesiat lavičiek nikto neudržiava, chodníky sú zničené a popraskané, záhony ruží zanedbané, trávnik posiaty exkrementmi, hracie prvky pre deti sú nebezpečné, vo fontáne je špinavá voda, v parku prespávajú bezdomovcov. To sú drobnosti, ktoré však vytvárajú celkový nie príliš lichotivý obraz parku. Chceme, aby samospráva mestskej časti urobila v parku poriadok.

Ako si revitalizáciu parku predstavujte?

- V prvom rade chceme, aby park slúžil všetkým, aby si v ňom každý mohol nájsť svoje miesto. Deti s rodičmi, starší ľudia, psíčkari, tínedžeri. To predpokladá rozdeliť park na funkčné zóny. Napríklad treba jasne vymedziť, kde je detské ihrisko, či oplotiť priestor, kde je možné venčiť psov. Za neprijateľné považujem, aby vedľa detského ihriska bolo pohostinstvo ako je Koliesko. Z toho treba urobiť slušný bufet s verejnými toaletami. V minulosti bol na ihrisku dozor, fungoval detský bazén, ktorý je dnes rozbitý. Dozor však nepotrebuje len detské ihrisko, ale celý park. Inak vychádza práca ľudí, ktorí sa o neho starajú, navnivoč. A to, že mestská polícia zvýši frekvenciu hliadok, alebo že štátna polícia sa prejde po parku autom, vec nevyrieši. Park má tiež potenciál, aby sa tu konali kultúrne a spoločenské podujatie pre Novomešťanov. To znamená vytvoriť minimálne zázemie v podobe altánku či hudobného pavilónu, prípadne letnej čitárne.

Kde však má samospráva v čase krízy na takúto revitalizáciu parku zobrať peniaze?

- Revitalizácia parku v rozsahu, ktorý plánujeme, je na úrovni milióna eur, čo nie je tak veľa. Detské ihrisko v Novej dobe vyšlo na približne 900-tisíc eur, takže ak sa dohodneme na zámene, predaji alebo dlhodobom nájme pozemkov s cirkvou, ktorá vlastní časť parku, môžeme sa pustiť do spracovania projektu. Chceme však zamedziť tomu, aby sa to dialo bez komunikácie, pripomienkovania a zapojenia novomestskej verejnosti, ako to bolo doteraz v mestskej časti zvykom.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?