Cesty v Lesoparku sú už sprístupnené

19.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Všetky cesty a turistické značky v bratislavskom Lesoparku na Železnej studničke sú po májovej veternej kalamite opäť uvoľnené a sprístupnené verejnosti. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Vladimír Kutka.

Výnimkou je podľa neho len žltá značka z Kamzíka na Peknú cestu v Krásňanoch. Tá je totiž na niekoľkých úsekoch stále prerušená spadnutými stromami.

V spracúvaní veternej kalamity zo 17. mája tohto roka sa však stále pokračuje. Doteraz sa podarilo spracovať takmer 12 tisíc kubických metrov dreva zo spadnutých stromov. "Okrem bukov, ktoré boli kalamitou postihnuté najviac, boli spracovávané aj hraby, duby, jasene, javory, lipy, smrekovce a smreky," povedal Kutka. Odhad množstva vyvrátených stromov zostáva nezmenený, teda okolo 18 až 19 tisíc kubických metrov. "Očakávame, že ešte budú padať stromy s narušeným koreňovým systémom v závislosti od sily a smeru vetra, ktorému budú v najbližších týždňoch vystavené," dodal Kutka.

Mestské lesy boli zriadené v roku 1994 na správu mestského majetku - lesov. Jednou z činností organizácie je aj ťažba dreva. Táto situácia pre ňu teda znamená prechod spôsobu ťažby z úmyselnej na spracovávanie kalamity.

(sita)

Páčil sa vám článok?