Klepáč je od konca júna obsadený, tvrdí jeho majiteľ

6.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Vlastnícke a prevádzkové problémy ohlásil vlastník zrekonštruovaného ôsmeho mlyna Klepáč na Železnej studienke. Krátko po tom, ako bol mlyn uvedený do prevádzky, ho údajní sponzori vyhodili z pozemku.

Podľa Viliama Sedlára sa to malo stať 29. júna 2010. Od tohto dňa je znemožnené užívanie Klepáča nielen vlastníkovi, ale aj ľuďom venujúcim sa prevádzke v prospech detí a mládeže a starajúcich sa o bezpečnosť.

„V uvedený deň neoprávnene vstúpil na Klepáč pod štítom Klepáč - združenie pre ôsmy mlyn na Vydrici pán Michael Dragašič spolu s pánom Radkom Kašiarom a pracovníkmi, vymenili zámky na budove a postavili tam stráž . Klepáč je zneprístupnený, Klepáč je okupovaný,“ opísal situáciu vlastník Klepáča Viliam Sedlár. Dodal, že v ten istý deň bola na mieste aj polícia, ktorá „urobila záznam, ale na skutkovej veci, teda na okupácii sa nič nezmenilo“. V. Sedlár ďalej informoval, že 8. júla podal trestné oznámenie na oboch menovaných. Dodal, že na objekte bola násilne preseknutá reťaz na bráne. Michael Dragašič sa mal podľa V. Sedlára vyjadriť, že on (Sedlár) už nie je vlastníkom nehnuteľnosti.

Polícia na otázku, či prijala oznámenia na uvedených pánov, odpovedala, že informácie ku konkrétnym osobám neposkytuje. Zaujímavé je aj začiernenie, resp. preškrtnutie údajov na informačnej tabuli o Klepáči, ktorá sa nachádza na turistickom chodníku nad ním. Na tabuli niekto prečiarkol informáciu o prevádzkovateľovi a jeho adresu.

Po dlhoročnej devastácii ôsmeho mlyna bol Klepáč sprístupnený verejnosti minulý rok. Jeho otvorenou širokej verejnosti predchádzali dlhoročné spory. Majiteľka Ľudmila Sedlárová - Rabanová najskôr darovala mlyn občianskemu združeniu, ktoré si však z pozemku urobilo viac-menej súkromné piknikové miesto. Súd napokon darovaciu zmluvu a majetok vrátil pôvodnej majiteľke. Následne bola založená nezisková organizácia Klepáč - združenie pre ôsmy mlyn na Vydrici, v ktorom sa za jeho obnovu angažoval najmä manžel majiteľky - Viliam Sedlár.

Mlyn mal a má slúžiť najmä skautom, deťom a mládeži na vzdelávacie výchovné programy s možnosťou krátkodobého ubytovania. Na internetovej stránke Klepáča sú medzi hlavnými sponzormi uvedení okrem Viliama Sedlára aj Michael Dragašič a Holcim Slovensko, a. s., Michael Dragašič je konateľom spoločnosti Euro Active Group, ktorá rekonštruuje vedľajší deviaty mlyn na Železnej studienke a snažil sa aj o vybudovanie hotela neďaleko Klepáča.

(rob)

Páčil sa vám článok?