Bratislavské pamiatky nemá kto chrániť!

5.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Po niekoľkoročnom zápase staromestskej samosprávy s čiernou stavbou na Hviezdoslavovom námestí č. 25 prišiel nečakaný úder pod pás a s ním zrejme aj záverečný gong. Po sérii pokút, ktoré udelil staromestský stavebný úrad a krajský stavebný úrad zrušil, zmenili krajskí pamiatkari svoje pôvodné stanovisko a de facto odobrili túto nelegálnu nadstavbu.

Pôvodne dvojpodlažný dom na Hviezdoslavovom námestí dovolili pamiatkari nadstavať o ďalšie poschodia. Od investora žiadali, aby fasáda nadstavby bola presne v štruktúre pôvodnej zástavby. Na nadstavenom dome navyše povolili ustúpenú fasádu so šikmou strechou. Tá sa však nikdy nerealizovala - namiesto nej tam investor postavil sklenenú nadstavbu, ktorá lícuje s fasádou a pôsobí na dome ako päť na oko. Tak vznikla čierna stavba, ktorej nedokázal zabrániť starosta mestskej časti ani jeho stavebný úrad. Už niekoľko dní však táto stavba podľa všetkého čiernou nie je, pamiatkari totiž zmenili názor a súhlasili s preskleným čudom, ktoré je vytiahnuté až na fasádu domu.

Staromestská pamiatková rezervácia však vzápätí dostala ďalšie rany - na Baštovej ulici začal majiteľ búrať bývalý meštiansky dom, v Paláci Motešických nahradil majiteľ drevené výklady do Laurinskej ulice kovovými, na rohu Klobúčnickej ulice v dome nad Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom zmizla strecha a začala rásť čudná nadstavba. To všetko za bieleho dňa a pred zrakmi verejnosti, stavebného úradu a bratislavských pamiatkarov.

Ak pamiatkari pomáhajú v tomto meste legalizovať čierne stavby, je najvyšší čas prestať sa hrať na pamiatkovú starostlivosť a konečne sa o pamiatky starať. Je zrejme ťažké diktovať bohatým investorom, ako majú svoje pamiatkovo chránené domy obnovovať. Ak však nechcú rešpektovať zásady pamiatkovej starostlivosti, nech si radšej domy v pamiatkovej rezervácii nekupujú. A pamiatkari, ak nechcú pamiatky chrániť a obnovovať, nech idú radšej podávať na stavbu tehly.

Radoslav Števčík

Páčil sa vám článok?