Teplý január kompenzuje studený február

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O doterajšom priebehu zimy v Bratislave a o tom, aké počasie nás čaká v posledných dňoch februára, sme sa pozhovárali s meteorológom Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavlom ZAUJECOM.

- Doterajší priebeh zimy v Bratislave sa nesie v trende teplejších zím, aké tu máme minimálne od začiatku 90. rokov. December priniesol v prvej a tretej dekáde mesiaca teplý ráz počasia, v druhej dekáde a pred Vianocami chladnejšie počasie. Keďže Vianoce a posledné dni minulého roku priniesli výrazne teplé počasie (teploty o 3 až 5 stupňov vyššie ako dlhodobý normál), mesiac ako celok vyšiel teplý s priemernou teplotou 1,3 stupňa Celzia, čo je asi o jeden stupeň vyššie ako dlhodobý normál na december. Január v prvých dvoch dekádach priniesol mimoriadne teplé počasie s dennou teplotou v niekoľkých dňoch nad 10 stupňov. Maximálna teplota v Bratislave sa v niektorých dňoch priblížila k teplotným rekordom najvyššej teploty pre daný deň. Mesiac január mal ako celok priemernú teplotu 1,2 stupňa, čím bol o tri stupne teplejší, ako je dlhodobý normál. Celkový úhrn zrážok bol v decembri podnormálny, v januári bola bilancia zrážok v medziach normálu.

Je doterajší priebeh počasia vo februári v medziach normálu?

- Február kompenzuje doterajší teplý charakter zimy, veď nie nadarmo sa hovorí, že „Čo veľký ( január) zameškal, to malý (február) doháňa“. Túto zimu to platí dvojnásobne. Až na malé výnimky prevláda v tomto mesiaci typické zimné počasie. Po teplotnej stranke sa dá doterajší priebeh februára hodnotiť ako mierne podnormálny, zrážkovo to vychádza v medziach dlhodobého normálu.

Čo čaká Bratislavčanov v posledných februárových dňoch? Dočkáme sa oteplenia?

- Vyzerá to tak, že aj posledné februárové dni sa budú niesť v znamení studeného počasia. V studenom vzduchu pri zväčša polojasnom a cez deň vcelku slnečnom počasí bude v noci teplota klesať na -3 až -6, miestami až na -10 stupňov. Denná teplota sa bude udržiavať okolo nuly alebo len slabo nad bodom mrazu. K výraznému otepleniu pravdepodobne nepríde ani v prvých marcových dňoch.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?