Zvieratá v ZOO dostávajú počas leta "zmrzlinu"

16.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej zoologickej záhrade robia niektorým druhom zvierat ako sú veľké mačky, medvede a opice počas letných horúčav „zmrzlinu“ z mrazeného ovocia, alebo mäsa, ktoré si zvieratá musia z ľadovej kocky vylízať. Pre agentúru SITA to uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a propagácie Silvia Pirošková.

Počas leta upravujú pracovníci ZOO zvieratám kŕmne dávky a čiastočne aj denný režim. Kopytníky dostávajú veľmi málo jadrového krmiva a viac ovocia, zeleniny, zeleného krmiva a takzvaného okusu, čo sú vetvičky stromov, ktoré obžierajú. "Minimálne znižujeme kŕmnu dávku šelmám – veľké mačky dostávajú hovädzie, konské, kozie mäso, hydinu a králiky, ale všetko s mierou. Malé šelmy, medvede, vtáky a opice majú celoročne veľmi pestrú a výživnú stravu a samozrejme dostávajú zvýšené dávky sezónneho ovocia a zeleniny," uviedla Pirošková.

Pracovníci ZOO zabezpečujú zvieratám najmä dostatok prístreškov poskytujúcich tieň vo vonkajších výbehoch a dostatočne prevetrávajú vnútorné chovné zariadenia. Veľmi dôležitý je dostatočný prísun vody, zvieratá v lete spotrebujú na pitie a kúpanie dvakrát toľko vody ako v zime. "Niektoré naše zvieratá majú vo výbehoch k dispozícii bazén, alebo jazierko, takže počas horúcich dní sa môžu zvlažiť kúpeľom a naše medvede dokonca aj sprchujeme, majú to veľmi radi," uviedla Pirošková. Málo osrstené, alebo bezsrsté zvieratá ako sú napríklad svinky vietnamské alebo nosorožce majú vo výbehoch k dispozícii bahniská, v ktorých sa ochladzujú a zároveň si tak ošetrujú svoju hrubú kožu.

Aktivita zvierat je počas leta iná ako v ostatné ročné obdobia. Zvieratá sú aktívne najmä skoro ráno, so stúpajúcou teplotou ich aktivita klesá a najhorúcejšie hodiny počas dňa prespia, alebo preležia v tieni vo vonkajších výbehoch. Často sa zdržiavajú aj vo vnútorných chovných zariadeniach. Opäť ožívajú až podvečer. Letné horúčavy znášajú lepšie tropické a subtropické druhy zvierat. "Prakticky všetky druhy primátov a afrických kopytníkov sú aj počas teplých letných dní o niečo aktívnejšie ako rysy, vlky, medvede. Teplo milujú všetky plazy a najmä si ho užívajú vodné korytnačky na jazerách, kde sa s obľubou vyhrievajú," uviedla Pirošková. Horúce dni neobľubujú rysy kanadské, belane tundrové (druh sovy), zubry európske a medvede hnedé.

(sita)

Páčil sa vám článok?