Letisko skvalitňuje sieť svojich služieb

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O už uskutočnených, ako aj pripravovaných opatreniach v oblasti rozšírenia služieb cestujúcej verejnosti v súvislosti s nárastom počtu prepravovaných osôb sme sa pozhovárali s výkonným riaditeľom Letiska Milana Rastislava Štefánika Róbertom NEMCOM.

- Nárast prepravovaných osôb súvisí aj s postupným skvalitňovaním služieb cestujúcim. Letisko má už za sebou rôzne zmeny, ďalšie ho čakajú po skončení sezóny. V odletovej hale máme teraz jedenásť check-in pultov, spolu ich plánujeme devätnásť. Pribudne aj jeden detektorový röntgen. Počet gates sme zvýšili na deväť, čo je maximum. Viac sa nám ich vybudovať nepodarí, museli by sme to riešiť ďalšou prístavbou.

Aké ďalšie doplnkové služby sú cestujúcej verejnosti k dispozícii?

- V budovách letiska sú aj štyri reštaurácie, šesť duty-free shopov a jedna predajňa svetovej tlače.

Aké sú priority v tejto oblasti pre najbližšie obdobie?

- Keďže od prvého januára budúceho roku prejde zodpovednosť za bezpečnosť letísk z polície na letisko, pripraviť sa treba aj na to. Chceli by sme rozšíriť kapacity bezpečnostnej kontroly, prijať nových zamestnancov, pomohol by nám väčší počet pracovníkov pasovej kontroly. Vzniknúť by malo aj nové parkovisko s približne 300 miestami. To súčasné s 350 miestami už nestačí. Upraviť by sa mali aj obe poschodia. Na prvom pribudnú butiky a obchodíky, na druhom možno ďalšie reštauračné zariadenia. Chceme takto vyjsť v ústrety zvyšujúcemu sa záujmu cestujúcich. Vzhľadom na to, že letisko sa stane jedným zo schengenských vstupov, v procese prípravy sú aj nové bezpečnostné opatrenia. Plánujeme aj nákup novej detekčnej techniky.

Pripravujú sa aj nejaké ďalšie investície týkajúce sa infraštruktúry letiska?

- Skvalitňovaniu služieb cestujúcim pomôže aj rekonštrukcia druhého poschodia vybavovacej haly a rozšírenie a skvalitnenie gastronomických služieb vo verejnej časti i v bezcolnej zóne. V pláne je tiež výstavba nových predajných priestorov v oboch zónach a rozšírenie terminálu. Na letisku by mal už čoskoro pribudnúť aj živý informačný bod, kde budú môcť prichádzajúci cestujúci získať informácie o hlavnom meste.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?