Okolie jazera sa zrejme privatizovať nebude

3.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Asi dvadsiatka aktivistov v piatok pred ministerstvom pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja protestne zatrúbila na vuvuzuely proti údajne plánovanému prevodu pozemkov v okolí Rusovského jazera do rúk súkromného investora.

"Vďaka niekoľkým tisíckam ľudí, ktorí podpísali petíciu petičnému výboru je tak Rusovské jazero podľa všetkého zachránené. Lenže to neznamená, že sú všetky problémy vyriešené, pretože na Slovensku je množstvo miest veľmi podobných, na ktoré si niekto brúsi zuby," uviedol zástupca organizácie Ekofórum Juraj Smatana. Podľa jedného z aktivistov a zástupcu občanov Rusoviec Vlada Mokráňa by bolo dobré keby sa rozvírila verejná diskusia o tom, ako majú vyzerať verejné priestory, ktoré majú svoju históriu.

O pozemky v okolí jazera má záujem podnikateľ a developer Peter Jakubec, ten figuruje v obchodnom registri aktuálne v piatich firmách, ktoré sa zaoberajú najmä realitnou činnosťou, kúpou, predajom, prenájmom a správou nehnuteľností. "Na základe žiadosti Petra Jakubca zo dňa 25. augusta 2008 o zámenu lesných pozemkov rieši štátny podnik Lesy SR jeho návrh zameniť jeho 23,5261 ha lesného porastu za našich 14,9934 metrov štvorcových lesných porastov, pretože jeho blok parciel priamo nadväzuje na komplex majetku SR. Ide o lesy hospodárske, na rozdiel od žiadaných lesov lužných, pre nás hospodársky nezaujímavých, a navyše navrhovaná výmena by bola pre štátny podnik zisková," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR Veronika Petríková.

Podľa Jozefa Šuchu z ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Lesy SR nie sú kompetentné predávať, preto zmluvu poslali na Ministerstvo pôdohospodárstva. Kompetentní pracovníci však zmluvu nikdy neschválili a teda ani nepodpísali. "Minister Chovan, ktorý je vo funkcii 10 mesiacov, nebol o žiadnej takejto výmene informovaný, žiadnu takúto zmluvu neriešil a ani sa pod nič podpisovať nebude," uviedol Šucha.

Predávať a privatizovať lesný pôdny fond vo vlastníctve štátu je zakázané, obchádza sa to však výmenou pozemkov. Bratislavské ochranárske združenie sa obáva, že developer pracuje aj na získaní samotných vodných plôch Rusovského jazera ako aj jazier v Čunove, napr. prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu. "Cieľom je pravdepodobne vytvorenie exkluzívnej privátnej a developerskej zóny, s absolútne vylúčeným vstupom verejnosti a stavebnými aktivitami nezlučiteľnými s ochranou prírody v Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy ako aj s ochranou vodných zdrojov pitnej vody," uviedol Kovarik. Ochranári požadujú, aby štátne pozemky, obzvlášť v chránených územiach, ostali vo vlastníctve štátu, bol na ne zabezpečený voľný prístup verejnosti a zároveň maximálna možná ochrana prírody pred zničením a sprivatizovaním.

(sita)

Páčil sa vám článok?