Bezdomovci sú celoštátnym problémom

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa dvoma tragédiami náhle zviditeľnil problém bezdomovcov. O tom, ako je pripravená na jeho riešenie Bratislava, sme sa zhovárali s námestníkom primátora Branislavom HOCHELOM.

- Vedenie mesta si overovalo počet úmrtí bezdomovcov v Bratislave a dospeli sme k odlišnému číslu ako médiá. Mestská polícia registruje len šesť prípadov, ale to nezmenšuje ani tragickosť, ani rozsah problému. Je to problém celej spoločnosti a nielen veľkých miest, kam sa bezdomovci sťahujú. Preto by sa mal aj riešiť „veľkou legislatívou“. Staráme sa aj o ľudí v núdzi, ale vidíme aj to, že na bezdomovcov míňame z prostriedkov určených ľuďom usadeným, hoci chudobným, ktorí platia dane a tiež čakajú našu pomoc.

Čo im môže mesto ponúknuť?

- Pred troma rokmi tu nebolo nič, dnes je asi 120 lôžok pre ľudí bez prístrešia. Samospráva je však pri takýchto aktivitách viazaná radom prísnych noriem, ktoré neviažu napríklad neziskové organizácie, ba ani štátnu správu... Preto skôr ponúkame súčinnosť, ako priamu zodpovednosť. Máme vyčlenené prostriedky jednak na útulky a istú všeobecnú rezervu, ktorá nie je určená priamo bezdomovcom, ale za veľmi korektných podmienok spolupráce s mimovládnymi organizáciami z nej dokážeme čerpať.

V čom by ste hľadali komplexné riešenie tohto problému v budúcnosti?

- Aj keď je to primárne zodpovednosť verejnej správy, žiadal by sa väčší podiel charity a vôbec tretieho sektora, ale takým spôsobom, že predložia konkrétny návrh a my ho v rámci možností dofinacujeme. Druhý smer som naznačil - je to nevšímavosť zákonodarcu k tomuto problému. Neexistuje už domovské právo a Bratislava sa stará o obyvateľov iných obcí. Zákon by mal tiež nejakým spôsobom umožniť, aby verejnosť ľudí, čo mrznú na ulici, prinútila k prežitiu.

Vo svetových mestách prežívajú zimné noci bezdomovci v staničných budovách a nikoho to neruší...

- Vieme o tom a je to dobrý model, lacný a jednoduchý. Mesto však nemá mechanizmy, ktorými by mohlo ovplyvniť železničnú a autobusovú spoločnosť, aby stanice na noc nezatvárali.


Zhováral sa Gustav Bartovic
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?