Jarovčanov už roky otravuje hluk z diaľnice

2.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia mestskej časti Jarovce sa už roky sťažujú na hluk a zhoršené životné prostredie. Hluk prichádza od áut z diaľnice D2, ktorá vedie popri obci. Na sľúbenú protihlukovú stenu Jarovčania čakajú zatiaľ márne.

Ako nás informoval starosta Jaroviec Pavel Škodler (nez.), po postavení diaľnice D2 smerom do Maďarska dostala táto komunikácia od ministerstva dopravy povolenie na predčasné užívanie diaľnice. Začiatkom roka 2007 sa robili merania hluku, ktoré ukázali, že na niektorých miestach prekračuje povolené hodnoty.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podľa Pavla Škodlera požiadala regionálny úrad verejného zdravotníctva o výnimku, no úrad jej nevyhovel. Ministerstvo dopravy ako špeciálny stavebný úrad pre diaľnice a rýchlostné komunikácie zaviazalo NDS, aby do 31. decembra 2008 urobila opatrenie na zamedzenie nepovoleného hluku. „Samozrejme, NDS nič neurobila,“ uviedol starosta. Konštatoval, že po roku čakania napísal začiatkom tohto roka list na ministerstvo dopravy. Žiadal v ňom o informácie týkajúce sa kolaudačného konania diaľnice a splnenia záväzku NDS. „Dostal som šalamúnsku odpoveď, že teraz protihlukovú stenu nemá význam robiť teraz, pretože keď budú robiť diaľnicu D4, tak by to museli rekonštruovať,“ uviedol.

Keďže s odpoveďou nebol spokojný, napísal priamo ministrovi dopravy v tom zmysle, že ministerstvo nečinnosťou porušuje zákony a žiada ho o nápravu. Následne bol informovaný, že minister dopravy vydal pokyn, aby NDS situáciu v Jarovciach riešila - ale až potom, keď bude dokončená environmentálna štúdia na diaľnicu D4.

„S právnikmi sme došli k záveru, že NDS užíva diaľnicu bez riadneho povolenia,“ uviedol P. Škodler k danej situácii. Ako vysvetlil, ak ministerstvo alebo stavebný úrad vydá rozhodnutie a stavebník ho do určitého termínu nesplní, musí sa kolaudačné konanie zrušiť. Stavebník potom nemá povolenie na užívanie stavby a kolaudačné konanie sa musí začať odznova. „Vzhľadom nato, že sa nič nedeje je jasné, že NDS dnes nemá legálne, oprávnenie na užívanie diaľnice,“ uviedol. Dodal, že na základe toho mestská časť požiadala o obnovenie kolaudačného konania. Sám dal podnet aj na udelenie pokuty pre NDS za neoprávnené užívanie diaľnice D2 v úseku do Maďarska. Na prokuratúru dal podnet na prešetrenie, či ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií svojou nečinnosťou neporušuje zákon.

Starosta Jaroviec podľa vlastných slov chce, aby NDS postavila protihlukovú stenu. Merania hluku z roku 2007 však už nepovažuje za aktuálne. Myslí si totiž, že po otvorení tunela Sitina sa doprava v okolí Jaroviec na diaľnici minimálne zdvojnásobila, hodnoty hluku sú už iné, a preto je potrebné meranie zopakovať.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?