Nad Lamačom je raj čiernych skládok

13.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na čierne skládky nad Lamačom, konkrétne na Vysokohorskej ulici a v okolí nás nedávno upozornila čitateľka Mária Jašková. Táto ulica je už dlhodobo znečistená a rozbitá, nikto sa o ňu nestará a skládky tam rastú zo dňa na deň.

Sťažnosť sme preverili a na mieste sme zistili, že horná časť ulice je naozaj znečistená odpadom rôzneho druhu. Oblasť nad Lamačom v blízkosti záhradkárskej oblasti, odkiaľ je pekný výhľad na mesto, je znečistená množstvom skládok. Mária Jašková sa s upozornením na túto situáciu obrátila ešte koncom minulého roka na Miestny úrad Lamač, inšpekciu životného prostredia i na hlavné mesto. Miestnu samosprávu upozorňuje aj na to, že komunikácia je bez osvetlenia, navyše v starej budove neďaleko nedokončeného vodojemu sa ubytovali bezdomovci a schádzajú sa tam rôzne skupiny znepríjemňujúce život miestnym obyvateľom.

Miestny úrad Lamač v odpovedi sťažovateľke uviedol, že komunikácia 3. triedy má nový asfaltový povrch a je tam nové verejné osvetlenie. Ďalej uvádza, že pozemky v časti nad zastavaným územím Vysokohorskej ulice sú neurovnané, respektíve v užívaní hlavného mesta alebo Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Podľa mestskej časti sa má preto sťažovateľka obrátiť najmä na hlavné mesto.

Magistrát čitateľke okrem iného oznámil, že Lamač začal s prípravnými prácami na obstarávanie dokumentácie pre územný plán zóny Lamač - Zečák. V rámci urbanistickej štúdie zóny Nový Lamač bolo podľa mesta navrhnuté predĺženie Vysokohorskej ulice s tým, že bude obsluhovaná hromadnou dopravou. Na záver však magistrát uviedol, že garantom miestnych komunálnych záujmov je mestská časť a čitateľka sa má na ňu obrátiť ako na obstarávateľa územného plánu zóny Lamač - Zečák.

Samosprávy si teda zodpovednosť za spomínané územie prehadzujú, hoci na ne odkázala aj Slovenská inšpekcia životného prostredia s tým, že ony sú zodpovedné za nakladanie s komunálnym odpadom.

Robert Lattacher
FOTO - autor
Páčil sa vám článok?