Petržalčania si môžu opäť upraviť okolie panelákov

10.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavskej Petržalky si budú môcť aj tento rok upraviť okolie svojich bytových domov. Miestna samospráva vyčlenila v tohtoročnom rozpočte 10-tisíc eur na projekt okrášľovacej iniciatívy, informoval o tom hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Ide o "zelený" projekt samosprávy, ktorý má prispieť k skvalitneniu životného prostredia, napríklad vytvorením živých a upravených predzáhradiek. Počas dvoch rokov projektu, ktorý patrí medzi priority mestskej časti, sa podarilo upraviť 14 predzáhradiek, napríklad na Rovniankovej, Bradáčovej, Furdekovej či Belinského. Náklady dosiahli 30-tisíc eur.

Do iniciatívy sa môžu zapojiť vlastníci bytov prostredníctvom svojho správcu alebo neziskovej organizácie. Súčasťou žiadosti o nenávratnú dotáciu je zápis z domovej schôdze, kde väčšina vlastníkov s projektom súhlasí.

Príspevok poskytne miestny úrad na základe zmluvy o spolupráci, ktorá žiadateľom garantuje okrem iného aj odborné konzultácie. Týka sa to napríklad výberu vhodných drevín, podmienok údržby a starostlivosti či informovania o možných alergizujúcich vlastnostiach vybraných druhov rastlín. Jednotlivé žiadosti posudzuje miestna komisia životného prostredia, ktorá navrhuje aj výšku dotácie, ako aj harmonogram.

Bližšie informácie nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.petrzalka.sk, prípadne u pani Jany Jeckovej na Oddelení životného prostredia.

(sita)

Páčil sa vám článok?