Kúpte si lavičku, dáte prácu hendikepovaným

29.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Chránená dielňa AV Mobilita včera v bratislavskom Lamači predstavila sociálny komunitný projekt „Lavička ľuďom“.

Ako uviedla Petra Volčková z chránenej dielne, projekt pomáha pri získavaní pracovných príležitostí znevýhodneným skupinám a rozvíja oblasť spoločenskej zodpovednosti organizácií a firemnej filantropie. Cieľom projektu je dať prácu hendikepovaným ľuďom.

"Ak si objednáte svoju lavičku, dáte ľuďom prácu a tým možnosť osamostatniť sa. Zároveň skrášlite svoje životné prostredie a urobíte niečo dobré pre ľudí, ktorí žijú medzi nami," uvádzajú pracovníci AV Mobilita.

Zapojenie sa do projektu ponúkajú ako alternatívu čerpania náhradného plnenia podľa zákona o službách v zamestnanosti. Spoločnosť alebo firma, ktorá zamestnáva viac ako 20 zamestnancov, je povinná podľa zákona o službách v zamestnanosti zamestnávať 3,2 percenta zdravotne postihnutých občanov. Ak tak nemôže urobiť, využije náhradné plnenie a zadá zákazku alebo odoberie výrobky a služby od chránenej dielne, ktorá zamestnáva ľudí so zdravotným postihnutím. Jednou z alternatív je aj nákup lavičiek od siete chránených dielní AV Mobilita.

Na lavičkách je možné umiestniť akýkoľvek nápis podľa vlastnej predstavy, a tak odovzdať odkaz na miesta, kde budú príslušné lavičky inštalované. Každý darca lavičky dostane rodný list a maketu lavičky s hlavným mottom projektu „Keď si ľudia sadnú...“. Rodné listy všetkých lavičiek sú tiež archivované na webstránke www.lavickaludom.sk

Dôležitú úlohu v rozvoji, prepojení a fungovaní projektu zohrávajú podľa organizátorov projektu samosprávy, obecné aj mestské úrady, ktoré tak môžu dlhodobo nezamestnaným a držiteľom preukazu ZŤP poskytovať prácu v meste či obci, kde sú lavičky umiestnené. Krst prvých šiestich lavičiek sa uskutočnil začiatkom apríla v mestskej časti Bratislava Lamač. Krstnými rodičmi lavičiek boli starostka mestskej časti Oľga Keltošová a úspešní slovenskí paralympionici – Veronika Vadovičová, Martin France a Michal Beladič. 

AV Mobilita s.r.o. je chránená dielňa, ktorá zabezpečuje komplexnú starostlivosť o zdravotne a telesne postihnutých občanov, zlepšenie ich časových a mobilných podmienok. Komplexnosť dotvára integrované bezplatné non stop call centrum 0800 102 103, ktoré poskytuje poradenské a sprostredkovateľské služby programu AV Mobilita.

Predajný a výstavný salón AV Mobilita poskytuje svojim návštevníkom komplexné predajné a servisné služby, predaj vozidiel s prestavbami, prvú pomoc na cestách a legislatívne poradenstvo. Prezentačná miestnosť AV Mobilita poskytuje možnosť prezentácie výrobkov chránených dielní či zdravotne postihnutých umelcov z celého Slovenska. Jedinečnosť projektu spočíva v prepojení súkromného, verejného sektora a mimovládnych organizácií.

(sita)

Páčil sa vám článok?