Každý vyrúbaný strom mesto nahradí novým

17.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň začala mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB) na Tehelnom poli s výrubom štyroch stoviek stromov. Výrub súvisí s rozšírením Ulice odbojárov a Kalinčiakovej ulice a s vybudovaním nového dopravného prepojenia Kalinčiakovej a Trnavskej cesty.

Ako ubezpečil primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH), všetky vyrúbané stromy budú v plnej miere nahradené novou výsadbou. „Každý z týchto stromov bude nahradený iným stromom. Medzi stromami, ktoré boli vyrúbané, sú napríklad aj topole, ktoré spôsobovali problémy alergikom. Tie budú nahradené vysokokvalitnými drevinami, ktoré už nebudú spôsobovať obyvateľom žiadne problémy,“ uviedol.

Napriek tomu, že Bratislava a mestské časti majú problém s umiestnením náhradnej výsadby stromov, veľká časť nových drevín bude vysadená na Tehelnom poli. „Stále platí záväzok, že na mieste terajšieho velodromu vybudujeme park športu a oddychu. Zeleň tu nahradí existujúci betónový monoblok cyklistického oválu a bratislavská verejnosť získa nový kvalitatívne vyšší verejný priestor,“ uviedol primátor mesta.

Výruby stromov verejnosť podľa primátora vníma veľmi citlivo, naopak výsadbu nových stromov si všimne málokto. „Vlani na jeseň sme v Bratislave vysadili päťsto nových stromov. Nikto teda nemôže povedať, že bratislavská samospráva likviduje mestskú zeleň. Naopak, všade, kde je to možné, sadíme nové stromy a kríky,“ dodal A. Ďurkovský.

Výrub stromov na Tehelnom poli sa má skončiť do konca týždňa. Výsadba náhradných stromov bude postupná. Väčšina stromov bude vysadená na Tehelnom poli a v jeho okolí.

(brn)

Páčil sa vám článok?