V ZOO sa narodilo mláďa potkanokengury

14.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská zoologická záhrada má od 18. februára 2010 nový vzácny prírastok – mláďa potkanokengury, ktorá patrí medzi ohrozené druhy zvierat. Je to malý vačkovec a bratislavská zoo je jediná na Slovensku, ktorá toto zviera chová.

"Zakladateľkami nášho chovu sú dve samičky zo Zoo Praha, ktoré sme doviezli v roku 2005. Samčeka sme k nim doviezli v júni minulý rok zo Zoo Duisburg. Samica sa po pôrode embryonálneho mláďatka (ďalší vývoj mláďatka pokračuje vo vaku matky a trvá približne 100 dní) ihneď dostáva do ruje a môže sa páriť, takže je predpoklad, že k prvému mláďatku časom pribudnú ďalšie," uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a propagácie bratislavskej zoo Silvia Pirošková.

Potkanokengura králikovitá je zaradená v Medzinárodnom červenom zozname ohrozených zvierat IUCN ako kriticky ohrozený druh. Jej populácia v prírode rapídne klesá v dôsledku deštrukcie prírodného prostredia a kompetície s nepôvodnými a domácimi druhmi zvierat o priestor a potravu. Tento druh je zaradený aj do Európskeho záchranného chovného programu (EEP), ktorý bol pre daný druh zriadený v roku 1994.

(sita)

Páčil sa vám článok?