Ľudia zmenu chránenej zóny odmietajú

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Návrh na redukciu chráneného územia v Rusovciach v oblasti lesoparku malo prerokovať tunajšie miestne zastupiteľstvo ešte v apríli, poslanci sa však rozhodli predložiť problém najprv na prerokovanie verejnosti.

O prezieravosti tohto rozhodnutia svedčí fakt, že na verejnom zhromaždení v júni občania návrh Pamiatkového úradu Slovenskej republiky veľmi razantne odmietli. Odmietli totiž ako dôvod na redukciu chráneného územia argumentáciu, že všetko cenné, čo je v zóne na sever od zastavenej časti obce až po priesakový kanál a studne čunovskej vodárne, je spoľahlivo chránené v zemi.

Rusovčania nedotknuteľnosť tohto územia vnímajú v širších rámcoch. Verejnosť Rusoviec predpokladá v danej lokalite skôr aktivity podporujúce rekreačný ráz územia, starousadlíci aj obyvatelia nových lokalít obce vnímajú zaťaženosť územia osobami s trvalý pobytom ako medznú. Situáciu komplikuje tiež konanie, podľa ktorého sa časť dotknutého územia stane súčasťou chráneného územia Dunajské luhy, ku ktorému samospráva predbežne zaujala odmietavé stanovisko.

Podľa našich informátorov pobúrenie verejnosti na zhromaždení vyvolali snahy niektorých vlastníkov pozemkov v danom území práve o zmenu týchto priestorov na nové stavebné parcely, a teda na budovanie ďalších obytných zón v mestskej časti. Väčšina verejnosti s takýmto riešením nesúhlasí a trvá na zachovaní rekreačného rázu územia. V tejto veci sa rozhodli spísať petíciu, ktorú chcú predložiť 29. júna na rokovanie miestneho zastupiteľstva.

Páčil sa vám článok?