Sťažnosti Novomešťanov z okolia NTC sú márne

4.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Sťažnosti obyvateľov na rušenie nočného pokoja, ale aj na chaos v parkovaní v Národnom tenisovom centre (NTC) pokračujú. Už minulosti sa obyvatelia z okolia obrátili na novomestskú samosprávu, zdá sa však, že stále márne.

Redakcii sa ozval čitateľ Vladislav, ktorý býva pri tenisovej aréne. Podľa jeho slov, napríklad, domáci obyvatelia tu nemajú v čase podujatí kde zaparkovať. Ďalej tvrdí, že východy z budovy NTC nie sú zrejme bezpečné a v prípade mimoriadnych udalostí môže malá priepustnosť ohroziť ľudí, keďže nebudú môcť včas opustiť jej priestory. Čitateľ ďalej upozorňuje, že koncerty sa neraz končia hlboko po dvadsiatej druhej hodine, neraz až o jedenástej či o pol dvanástej v noci. Privolaná hliadka často len konštatuje že organizátor má povolenie a miestny úrad zase reaguje, že on žiadnu výnimku nedával... Náš čitateľ dodáva, že napriek prísľubu, že v noci nebudú rozoberať pódiá, sa tak deje, z čoho vzniká nadmerný hluk, ktorý však polícia nerieši.

Novomestský miestny úrad prostredníctvom tlačovej tajomníčky Alžbety Klesnilovej tvrdí, že existuje dohoda medzi mestskou časťou a NTC. Podľa nej môžu byť konať kultúrne podujatia len do 22.00 hodiny. „Takisto sa dohodlo, že hlučné práce, ako je rozoberanie pódií, sa ponechajú až na ráno. Po desiatej večer je možné vykonávať len nehlučné práce a povolené je aj hranie tenisu. Nové Mesto ďalej uviedlo, že výnimky po 22. hodine dáva starosta, no môže ísť iba o podujatia ktoré nie sú tesne pri obytnej zóne. NTC sa netýkajú.

Miestny úrad odporúča, aby sa občania s odôvodnenými sťažnosťami obracali priamo na mestskú časť, ktorá môže za porušenie udeliť pokutu do výšky 6638,78 eura. Úrad tvrdí, že tento rok žiadnu sťažnosť neeviduje.

Mestská polícia, naopak, v tomto roku eviduje 28 prípadov súvisiacich s rušením nočného pokoja a priestupkov proti verejnému poriadku na Príkopovej ulici. Občania tam volali policajtov pre rušenie nočného pokoja tento rok desaťkrát, zvyšných 18 porušení zistili policajti priamo vo výkone služby.

Miestny úrad si vraj uvedomuje aj problém s parkovaním a riešenie vidí vo vybudovaní parkovacích kapacít v rámci rekonštrukcie zimného štadióna, výstavby s ním súvisiacich zariadení tréningovej haly a výstavby Národného futbalového štadióna.

„Spolu by tu malo pribudnúť vyše 1500 parkovacích miest,“ uviedol úrad. Upozorňuje však aj na to, že sa nevyužívajú parkovacie kapacity priamo v NTC. „Mestská časť sa pritom s jeho prevádzkovateľom dohodla, že pri veľkých podujatiach bude parkovanie v NTC bezplatné,“ dodal Miestny úrad Nové Mesto.

(rob)

Páčil sa vám článok?