Snežienka mohla stáť, investor však prerába projekt

3.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Prechádzky v Bratislavskom lesoparku bývajú príjemné dovtedy, kým sa neozve hlad alebo smäd a výletníci nemajú so sebou žiadne zásoby jedla a vody. Na neraz slabé možnosti občerstvenia v tejto príjemnej lokalite tentoraz upozornil aj čitateľ Peter Prokeš. Ako konštatuje, už roky sa v tomto smere nič nedeje.

Príkladom je výletná reštaurácia Snežienka na Železnej studienke, ktorá už roky nefunguje a jej skelet pôsobí v lesnom prostredí priam odpudzujúco. Podľa nášho čitateľa, ak by mesto Bratislava, mestská časť Nové Mesto, či investor nemali veľké oči a megalomanské plány, nová reštaurácia už dávno mohla stáť a služiť Bratislavčanom. „A straty z prevádzky lanovky, o ktorých som čítal, by možno neboli až také vysoké“ uviedol P. Prokeš.

V kontraste so skeletom bývalej reštaurácie je fungujúci bufet pod hornou stanicou lanovky na Kamzíku. Ten ponúka príjemné prostredie s dobrou ponukou. „Prečo niečo podobné už dávno nemohlo fungovať aj na mieste Snežienky, v lokalite, ktorú ročne navštívia tisíce návštevníkov?“ pýta sa P. Prokeš.

Pozemok v okolí bývalej Snežienky je v správe Nového Mesta. Miestni poslanci už dávnejšie odsúhlasili jeho dlhodobý prenájom súkromnej spoločnosti Snowdrop. Tá tam pôvodne chcela postaviť šesťposchodový hotel s podzemnými garážami, no mesto nesúhlasilo s niektorými parametrami stavby a žiadalo napríklad jej zníženie. Z hľadiska ochrany životného prostredia bolo zostavených množstvo bodov, ktoré je potrebné pri prípadnej výstavbe dodržať, medzi inými najmä nakladanie s odpadmi.

Najnovšia informácia z Miestneho úradu Nové Mesto hovorí, že „investor pracuje na projekte rekonštrukcie Snežienky, ktorý by mal byť v súlade s územným plánom. Dokončenie projektu je otázkou krátkeho času, zverejnenie podrobností však investor pokladá zatiaľ za predčasné“. Začiatkom roka 2009 sa starosta Nového Mesta Richard Frimmel vyjadril, že nevidí dôvod meniť postoj k výstavbe hotela na mieste bývalej Snežienky, a to aj napriek nesúhlasu ochranárov či bežných občanov. Tí tvrdia, že hotel do tejto lokality nepatrí a môže výrazne zhoršiť životné prostredie v okolí, napríklad aj zvýšením počtu áut v oblasti určenej na oddych a rekreáciu. Navyše, ubytovacie služby neodporúča ani Urbanistická štúdia Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku, ktorá vznikla nedávno na objednávku mesta. Štúdia ukázala, že ubytovacie kapacity hotelového typu pre túto lokalitu nebudú prínosom.

Už v roku 2001 mestským poslancom predstavili Štúdiu architektov Rastislava Janáka, Daniela Šubína, Juraja Záhorca,Tomáša Amtmanna a Pavla Suška, ktorá rátala s revitalizáciou a s novým urbanistickým riešením Hornej Mlynskej doliny. V bývalej Snežienke sa rátalo s ubytovaním pre športovcov, s relaxačným a rehabilitačným zázemím.

Robert Lattacher
FOTO - autor
Páčil sa vám článok?