Lanovke na Kamzík zrejme neprialo počasie

14.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Počasie a počet voľných dní zrejme nepriali lanovke zo Železnej studničky na Kamzík v bratislavskom Novom Meste ani v minulom roku. Počet návštevníkov bol totiž opäť nižší ako v roku 2008, návštevnosť má pritom klesajúcu tendenciu už dva roky.

Ako uviedla tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová, v uplynulom roku sa lanovkou previezlo viac ako 21 700 domácich aj mimobratislavských návštevníkov. Rok predtým pritom lanovka prepravila takmer 25-tisíc ľudí, v roku 2007 zaevidovali takmer 30-tisíc záujemcov.

"Tradične najsilnejšími mesiacmi sú máj až september. Väčšia návštevnosť býva tiež počas veľkonočných sviatkov, ale takisto to závisí od počasia," povedala Klesnilová. Slabšie mesiace sú zasa november až február.

Lanovka aj tento rok premáva celý rok od štvrtka do nedele, ako aj v dňoch, na ktoré pripadajú štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Nemenia sa ani otváracie hodiny, lanovka premáva od 10:00 do 18:00. Rovnaká zostáva aj cena cestovných lístkov. Tie sa dajú kúpiť v pokladnici na Kamzíku a Železnej studienke.

Jednosmerný lístok stojí tri eurá, obojsmerný štyri eurá a skupinový obojsmerný lístok pre dospelých tri eurá. Žiacke skupiny zaplatia jedno euro za jednosmernú jazdu a dve eurá za obojsmerný lístok. Dve eurá by si mali pripraviť aj dôchodcovia nad 70 rokov pri jazde lanovkou vo štvrtok a piatok, cez víkend a počas sviatkov sa však vozia zadarmo. Za lístok nemusia platiť ani deti do šesť rokov.

Revízie častí lanovej dráhy sú naplánované aj v tomto roku. Ide napríklad o geodetické zameranie stožiarov, výmenu nosného lana, revízie elektronického zabezpečovania či elektrických zariadení.

"Návštevníci by nemali pocítiť výpadok, pretože revízie sa budú konať v čase, keď lanová dráha nepremáva," doplnila Klesnilová. Ak to však bude nevyhnutné, lanovka by mala byť odstavená maximálne jeden víkend.

(sita)

Páčil sa vám článok?