Poliklinika Tehelná má nádej na záchranu

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Lekári z Polikliniky Tehelná a ich osemdesiattisíc pacientov majú nádej, že sa tejto zdravotnej ustanovizni podarí vykĺznuť zo slučky exekúcií za dlhy, ktoré predstavujú takmer polovicu nominálnej hodnoty jej akcií.

Ešte pred troma týždňami sa riaditeľ polikliniky Peter Rea pre našu redakciu vyslovil, že hoci môžu očakávať čokoľvek, najväčší veritelia, dodávatelia energií, sú veľmi ústretoví. Poliklinika totiž v súčasnosti za sebou ťahá staré dlhy, aktuálne platby má v ažurite. Za časť dlžníkov však pôsobia už v tejto hre exekútori, a tým nik nemôže nariadiť, kedy majú prikročiť aj k drastickému vymáhaniu svojich nárokov. Pre polikliniku znamená v tejto situácii čakanie na rozhodnutie riziko a komplikácie. To musí urobiť povolebné vedenie Fondu národného majetku - či vypíše novú súťaž, alebo rozhodne o definitívnom uzavretí súťaže, v ktorej s nečakanou a nereálnou ponukou 165 miliónov prišiel neznámy oravský lekár. Ten nakoniec ustúpil od podpísania zmluvy, potom nastúpilo zastavenie privatizácii. Fond v súčasnosti rokuje o dočasnom riešení krízy.

Existuje však možnosť, ktorá vyplýva zo štatútu spomínaného tendra, že ak by z akéhokoľvek dôvodu víťaz súťaže odstúpil, mohol by FNM akceptovať nasledujúcu, teda druhú ponuku. Tú podala spoločnosť HMO Slovakia, člen skupiny Penta. Táto spoločnosť aj sľúbila za štandardných trhových podmienok poskytnúť Poliklinike Tehelná úver vo výške 20 - 25 miliónov korún na vyrovnanie záväzkov, a tým aj exekučného konania, lebo HMO Slovakia má eminentný záujem na zachovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti v tomto ústave.

„Spoločnosť HMO Slovakia čaká na stanovisko FNM, aké budú jeho ďalšie kroky ohľadom neukončeného tendra a na jeho základe bude zvažovať svoj záujem,“ vyjadrila sa pre Bratislavské noviny hovorkyňa finančnej skupiny Penta Andrea Straková.

Podľa našich informácií by mohol Fond národného majetku túto ponuku akceptovať, pravdaže, len za predpokladu, že naozaj pôjde o poskytnutie štandardnej pôžičky a že tento čin nebude mať vplyv na zmenu kúpnej ceny či iných podmienok tendra. Takisto by FNM pravdepodobne neakceptoval, ak by spoločnosť HMO Slovakia chcela považovať túto sumu za preddavok na kúpnu cenu.

Páčil sa vám článok?