Štedrá večera pre ľudí z nocľahárne Mea Culpa

22.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto Bratislava pripravilo Štedrú večeru pre ľudí bez prístrešia v nocľahárni Mea Culpa na Hradskej ulici. Sviatočné menu pozostáva z klasickej kapustnice, smaženej ryby a zemiakového šalátu, informovala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

Hlavné mesto každoročne financuje Štedrú večeru v tejto nocľahárni, ktorej je zriaďovateľom, ostatné subjekty pripravujú podobné akcie vo vlastnej réžii. Štedrá večera v zariadení Mea Culpa bude stáť približne 140 €, ktoré má podľa hovorkyne hlavné mesto od dobrovoľných darcov.

Kapacita nocľahárne Mea Culpa je 36 osôb. Jej zriaďovateľom je hlavné mesto, prevádzka zariadenia je zabezpečovaná v spolupráci s Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. V roku 2009 je v rozpočte mesta vyčlenených na prevádzku nocľahární 56 696 €. Samospráva poskytla v tomto roku finančný príspevok neverejným poskytovateľom sociálnych služieb: OZ Domov pre každého - Stredisko osobnej hygieny na Hradskej (19 916 €), neziskovej organizácii Depaul Slovensko - Útulok a nízkoprahová nocľaháreň na Ivanskej ceste (16 016 €). Ďalším neziskovým organizáciám prenajíma hlavné mesto za symbolickú cenu priestory na poskytovanie sociálnych služieb (napr. Resoty).

"Priestory pre ľudí bez prístrešia sú zatiaľ dostatočné, preplnená býva spravidla v tuhých mrazoch iba nocľaháreň Depaul, ktorá toleruje alkohol. Nocľaháreň Mea Culpa máva zvyčajne voľné miesta na ubytovanie ľudí, ale netoleruje alkohol," dodala Chudinová.

(sita)

Páčil sa vám článok?