O nocľaháreň na Furmanskej je stále záujem

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

O nocľah v útulku pre bezdomovcov na Furmanskej ulici v bratislavskom Lamači majú ľudia v tiesni stále záujem. Pre agentúru SITA to uviedla Magdaléna Miháliková, riaditeľka Domova sociálnych služieb Rozsutec, ktorý útulok spravuje.

V súčasnosti každé popoludnie prichádza podľa nej do nocľahárne približne 18 až 20 ľudí. Plne obsadená býva nocľaháreň v čase studených mrazov. "Počas mrazivých nocí nocľaháreň praská vo švíkoch. Stála služba neodmietne človeka v nepriaznivom počasí, ani keď je kapacita už naplnená do posledného miesta. Stáva sa, že pridávame matrace, aby sa človek v mrazivom počasí mohol vyspať v slušnom prostredí a v teple," konštatovala Miháliková. Stáli klienti podľa nej veľmi oceňujú dobré prostredie, ľudský prístup personálu, teplú večeru a možnosť každodennej hygieny. A to podľa nej aj vtedy, keď každodennú hygienu spočiatku odmietajú.

Hneď prvý deň v túto sezónu, teda v nedeľu 15. novembra, prišlo podľa riaditeľky k nocľahárni už o hodinu skôr 16 ľudí bez prístrešia a usporiadane všetci čakali vonku na riadne otvorenie. "Pri vstupe do Nocľahárne sa človek bez prístrešia preukáže občianskym preukazom, potvrdením od lekára, ktoré dosvedčuje, že nie je nositeľom infekcie ani parazitárneho ochorenia a pri vstupe sa podrobí testu na alkohol," spresnila. Ak sa alkohol preukáže, občanovi je odporučená prechádzka po okolí a môže prísť o niekoľko hodín znova, keď sa alkohol z krvi vyplaví. "Ak občan nemá pri sebe potvrdenie od lekára, môže ho priniesť do troch dní," uviedla Miháliková. V Nocľahárni dostane občan možnosť vykúpať sa v teplej sprche, kvalitnú teplú večeru, nocľah v teple a slušnom prostredí a za toto všetko uhradí symbolický poplatok 0,50 €. Zvyšok nákladov hradí Bratislavský samosprávny kraj.

Nočný stacionár - Fénix je zriadený na Furmanskej ulici v Lamači Bratislavským samosprávnym krajom od roku 2003 pri Domove sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym postihnutím a Zariadení chráneného bývania. Názov Fénix dostal podľa vtáka gréckej mytológie, ktorý nepotrebuje žiadnu potravu, pretože žije zo vzduchu a rannej vlahy. Útulok prijíma klientov každoročne od 15. novembra. Ubytovaní tu môžu byť každý deň od 16:00 do 8:00 nasledujúceho dňa a okrem nocľahu im poskytuje teplú večeru, základné hygienické potreby i čistú posteľnú bielizeň. Má kapacitu 24 lôžok, z toho osem pre ženy a 16 pre mužov.

(sita)

Páčil sa vám článok?