Dostane sa obuv do obchodov bez kontroly?

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Do poradne Fóra spotrebiteľov sa denne príde posťažovať priemerne 10 sklamaných občanov. Ďalší z celého Slovenska telefonujú. Sťažnosti sú rôznorodé a menia sa podľa toho, čo práve spotrebiteľov trápi. Raz je to vyúčtovanie za bývanie, služby cestovných kancelárií, nedodržanie termínov pri zákazníckych službách a hlavne na kvalitu výrobkov.

Aj charakter tzv. tovarových sťažností sa mení podľa sezóny. Čo sa však ako hrubá čiara drží stále na čele sťažností je kvalita obuvi. Bez ohľadu na to, či ide o sandále či čižmy, športovú obuv alebo spoločenskú - spotrebiteľ sa cíti poškodený. Po roku 1989 sa k nám začala dovážať nekvalitná obuv bez základného označenia a pokynov na ošetrovanie obuvi. Aj mnohí naši výrobcovia z finančných dôvodov prestali kontrolovať fyzikálno-mechanické vlastnosti, ohyby a otery usňových materiálov, pevnosť lepených spojov, vodopriepustnosť obuvi.

Z kontroly vypadlo sledovanie tuhosti obuvi a škodlivých látok čiže zdravotných parametrov a konečne aj bezpečnostných parametrov, medzi ktoré patrí pevnosť pripevnenia podpätkov a pätníkov dámskej obuvi. Až na základe neprestávajúcich sťažností poveril štát Vipotest, s. r. o., v Partizánskom výkonom certifikácie vychádzkovej, spoločenskej a pracovnej obuvi. Žiaľ, športová a rekreačná obuv, na ktorú je najviac sťažností, je dodnes uvádzaná na trh bez akejkoľvek kontroly.

Z dôvodu preberania európskej legislatívy bude pravdepodobne od 1. 1. 2000 platiť nový zákon o technických požiadavkách na výrobky a posudzovaní zhody, ktorým sa nahradí doterajší systém certifikácie. Predovšetkým dovozcovia nekvalitnej obuvi sa snažia presadiť, aby povinnej kontrole poliehala iba zdravotná neškodnosť detskej a pracovnej obuvi. Je pravda, že certifikát nie je všeliekom, je však zárukou, že obuv spĺňa kvalitatívne, zdravotné a bezpečnostné požiadavky a je riadne označená. Len si spomeňte, koľkokrát ste sa predčasne rozlúčili so svojimi alebo detskými topánkami, pretože vás pri reklamácii v obchode poučili, že ste obuv používali nevhodne.

Na legislatívcov, ktorí tvoria zákony, je vyvíjaný silný nátlak, aby podľa možností obuv nebola kontrolovaná vôbec. Chceli by sme preto poskytnúť v podobe malej ankety taký spotrebiteľský protiargument. Ak do 17. septembra pošlete na adresu redakcie vyplnený anketový lístok, budete zaradený do žrebovania o päť atraktívnych cien: cestovnú tašku v hodnote 1200 Sk, kozmetický kufrík v hodnote 800 Sk, peňaženku v hodnote 600 Sk, nástenné hodiny v hodnote 400 Sk a manažérske pero v hodnote 250 Sk. Obálku označte heslo: Anketa.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?