Opadnuté listy treba urýchlene zlikvidovať

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

V posledných rokoch je možné na pagaštanoch konských, ľudovo nazývaných gaštan, pozorovať nápadne preschýnajúce listy s hnedými ostro ohraničenými, neskôr splývajúcimi škvrnami.

Toto usychanie spôsobuje kalamitný škodca ploskáčik pagaštanový, ktorý bol na Slovensku prvýkrát lokalizovaný v roku 1994 v Medickej záhrade a v Rusovciach. Ploskáčik je tzv. škodca monofág, to znamená, že napáda iba pagaštan konský. Podľa doterajších pozorovaní má za jedno vegetačné obdobie 3až 4 generácie. Posledná generácia prezimuje v štádiu kukiel na opadnutých listoch. Preto je dôležité po opadnutí listov na jeseň zabezpečiť ich okamžitú likvidáciu.

Listy je vhodné kompostovať s pridaním vápenného mlieka tak, aby boli všetky premočené. Vtedy sa spolu s listami rozložia aj kukly. Osvedčené sú aj postreky listov prípravkami Dimilin 25 DP, čo je neškodný kontaktný insekticíd. Na polievanie kompostovaných listov je vhodný Dimilin 48 SC, ale aj Nomolt 15 EC a Alsystin 25 WP. V boji so škodcom je dôležité zásady celoplošne, ale i časovo zosúladiť.

(bk)

Páčil sa vám článok?