V Horskom parku vyrastá ďalší pekný kút

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Staré obrázky prezrádzajú, že Horský park bol kedysi pýchou mesta. Jeho hlavný vstup bol strážený, ale aj vyzdobený romantickou horárňou a jej záhradou. Záhrada nemala oplotenie, bola skôr udržiavaným parčíkom. Vstup do brány lemovali Justiho a Scholtzova lavička a udržiavané námestíčko. Neskôr vchod do parku oživil Feikeho záhradný hostinec.

Dodnes naň s potešením spomína mnoho ľudí strednej a staršej generácie. Veď bol v prevádzke ešte v šesťdesiatych rokoch. Pán Feike mal výborné limonády - kracherle - voliéru so srnkami a v dobrom počasí premietal ľuďom filmy. Budova hostinca je z dreva. Dnes existuje iba vďaka ochranárom, ktorí ju v osemdesiatych rokoch prikryli novou strechou.

Dnešný návštevník parku badá, že na budove Feikeho hostinca sa pracuje. Nadácia Horský park - súčasný majiteľ objektu - ho renovuje. S podporou prostriedkov Spojených Holandských nadácií a Nadácie pre podporu občianskych aktivít (prostriedky EÚ), ako aj veľkým dobrovoľníckym nasadením organizovaným Nadáciou Horský park, mení sa objekt na Lesnú školu. Počas niekoľkých mesiacov tu bude spoločenské zariadenie určené pre vzdelávanie, klubové, workshopové, poradenské, výstavné a informačné aktivity,. Bude slúžiť občanom, školám, záujmovým skupinám všetkých vekových kategórií. Niektoré z podujatí sa uskutočňujú už teraz.

Z vonkajšieho pohľadu uvidí návštevník čoskoro pôvodné, pamiatkarmi odsúhlasené bielo-červené zafarbenie objektu. Pribudnú nové okenice, klampiarske vybavenie, bezbariérový vstup do hlavnej budovy. Priľahlá rotunda dostane novú strechu a vymenia sa na nej všetky odhnité prvky. Pozemok, ktorý je majetkom mesta, dostane nové oplotenie a skultivuje sa.

Nadácia chce z tohto priestoru urobiť verejný priestor s informačným strediskom parku. V nijakom prípade by sa sem nemal vrátiť charakter hospodárskeho dvora prepožičaného súkromnej firme, ako to bolo posledné štyri roky, keď na uzamknutom pozemku boli nepekné skládky, neporiadok, parkovisko pre auto. Občania sa takto môžu tešiť na pekné pohľady a programy, mesto na ďalší pekný kút vo svojom hornatom centre a Horský park na príspevok k informovanosti ľudí a k posilneniu aktívnej ochrany tohto štátom chráneného areálu.

Kamil Procházka, predseda Nadácie Horský park

Páčil sa vám článok?