Projekt Zelené mesto s pozitívnym ohlasom

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Po šiestich týždňoch prác sa v piatok 13. augusta skončil projekt Zelené mesto, ktorého zámerom bolo celkové zlepšenie čistoty na hlavných komunikačných ťahoch v centre mesta a obnova zelene v lokalitách, ktoré majú pre životné prostredie Bratislavy osobitný význam.

Iniciátorom projektu bola spoločnosť Tabak/Phillip Morris v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto. Projekt oficiálne odštartovali 6. júla, keď starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský a riaditeľ Tabak Richard Morgan zasadili prvé dva stromy v areáli Hradného vrchu.

Počas trvania projektu vyše 80 študentov pracovalo v 26 konkrétnych lokalitách Starého Mesta, z toho na 14 komunikáciách, v 4 verejných parkoch a na 5 skládkach komunálneho odpadu. V rámci projektu vysadili celkovo 956 kusov sadeníc, upravili 36 kilometrov ciest a chodníkov v oboch smeroch, zozbierali a povysávali 980 kilogramov psích exkrementov, zlikvidovali takmer 14 ton komunálneho odpadu a skompostovali 1,2 tony zeleného odpadu. Ďalej natreli 88 kusov mestského mobiliáru (stĺpiky verejného osvetlenia, lavičky, kovové zábradlia) a v niektorých lokalitách vykonali doplnkový postrek proti nárastu buriny.

Študenti prevažne vysokých škôl vykonávali práce v troch dvojtýždňových turnusoch pod odborným dohľadom pracovníkov Miestneho úradu Bratislava-Staré Mesto. Pri revitalizácii Hradného vrchu odborne pomohli Asociácia priemyslu a ochrany prírody, ako aj Slovenská agentúra životného prostredia.

Veľmi pozitívny ohlas verejnosti vzbudil projekt Zelené mesto najmä v areáli Hradného vrchu a v chránenom areáli Horského parku. Do projektu organizátori zahrnuli viaceré lokality na základe požiadaviek samotných obyvateľov Starého Mesta. Študenti v charakteristických bielych tričkách v ďalšej fáze projektu pracovali aj na revitalizácii Slubekovej záhrady, čistili verejný park na Kmeťovom námestí, zeleň vo vnútrobloku ulíc Karadžičova a Krížna, upravili park na Medenej ulici, zlikvidovali čiernu skládku na rohu Svoradovej ulice a buriny zbavili Svätoturský chodník a Strmú cestu.

Mestská časť Staré Mesto a spoločnosť Tabak/Phillip Morris hodnotia svoj úvodný projekt ako veľmi úspešný. Okrem vykonanej práce projekt potvrdil názor, že starostlivosť o životné prostredie je spoločnou zodpovednosťou verejnej správy, súkromných firiem a jednotlivých občanov. Cieľom projektu Zelené mesto nebolo nahradiť profesionálny výkon prác na údržbe a starostlivosti o životné prostredie, ale dať pozitívny príklad možností spolupráce samosprávy s dôležitou firmou pri realizácii projektu z oblasti životného prostredia a inšpirovať ostatných.

Už teraz je zrejmé, že Staré Mesto bude „zeleným mestom" aj o rok. Ešte skôr sa však obaja partneri pravdepodobne zídu pri niektorom z jednorazových environmentálnych projektov. Do úvahy prichádza úprava Kmeťovho námestia alebo lokalita Hlbokej ulice a Kalvárie.

(miv)

Jednou z lokalít projektu Zelené mesto bol aj hradný vrch, kde študenti urobili poriadny kus práce.
FOTO - OP

Páčil sa vám článok?