Grassalkovichova záhrada má byť sprístupnená ešte na jeseň

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Koncom júna počas neformálnej schôdzky sa starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský s prezidentom Rudolfom Schusterom dohodli, že hlava štátu vyhovie výzve poslancov Starého Mesta, ako aj veľkej časti verejnosti, a sprístupní celú Prezidentskú záhradu verejnosti.

Podmienkou sprístupnenia zo strany prezidenta je odstránenie plechového plota rozdeľujúceho záhradu, ale najmä vybudovanie nového plota na rozhraní dlažby zadného nádvoria a trávnika. O sprístupnenie záhrady sa samospráva Starého Mesta snažila od začiatku rekonštrukčných prác. Podľa pôvodnej kompromisnej dohody s kanceláriou prezidenta mala byť záhrada rozdelená na tzv. prezidentskú a verejnú časť.

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto na svojom mimoriadnom zasadnutí 15. júla rozhodlo o financovaní dokončenia rekonštrukcie Grassalkovichovej záhrady za Prezidentským palácom a schválilo podmienky dlhodobého nájmu pre kanceláriu prezidenta. Oba kroky umožnia sprístupniť záhradu celú pre verejnosť. Nový plot by mal byť v historickom slohu a v rovnakom štýle ako plot na prednom nádvorí (základný múr, stĺpy s ozdobnými hlavicami, medzistĺpové priestory z kovaného železa s ornamentmi). Poslanci súhlasili, aby finančné náklady vo výške do 12,5 milióna korún znášala mestská časť Staré Mesto.

V súlade s podmienkami novej nájomnej zmluvy bude celá záhrada sprístupnená verejnosti v lete v čase od 7.00 do 21.00 a v zime od 8.00 do 18.00. Výnimkou budú len oficiálne návštevy prezidenta, keď bude záhrada dočasne uzatvorená, najviac však celkovo 30 dní v roku. Strážnu službu zabezpečí Staré Mesto. V noci však záhrada bude celá napojená na bezpečnostný kamerový systém Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Grassalkovichova záhrada bude po sprístupnení v správe staromestského Veposu. Náklady na jej údržbu sa budú hradiť z rozpočtu Starého Mesta s tým, že prezidentská kancelária bude ročne prispievať 3 miliónmi korún. Práve v týchto dňoch Vepos v záhrade inštaluje 60 nových lavičiek a odpadkové koše.

Práce na vybudovaní plota sa začali prakticky okamžite po rozhodnutí miestneho zastupiteľstva, rovnako ako rekonštrukcia chýbajúcich verených hygienických zariadení. Záhrada bude oficiálne otvorená ešte na jeseň tohto roku. Prezident Schuster a starosta Ďurkovský pri príležitosti jej otvorenia plánujú Deň otvorených dverí.

(miv)

Páčil sa vám článok?