Bezpečnosti v parku by pomohol plot

25.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

O pokračujúcej revitalizácii Sadu Janka Kráľa, o tom čo jej predchádzalo, ako by mal sad v budúcnosti vyzerať a z akých peňazí sa bude obnovovať, sme sa pozhovárali so starostom Petržalky Milanom FTÁČNIKOM (SMER-SD).

- Máme za sebou prvú etapu obnovy Sadu Janka Kráľa, tzv. prírodnú, ktorá bola financovaná z európskych zdrojov. Vyrezalo sa tu vyše sto stromov, ale vysadili sme nové, aby sa zachovalo zdravé prírodné prostredie. Druhá etapa súvisí s chodníkmi, lavičkami, sociálnymi zariadeniami, fontánami a pod. Pôjde v nej skôr o materiálnu stránku obnovy parku. Od nej si sľubujeme, že park bude vyzerať lepšie.

Čo predchádzalo druhej etape revitalizácie?

- Vypísali sme súťaž na projektanta, respektíve projektovú kanceláriu, ktorá má pripraviť projekt novej podoby parku. Súťaž vyhral architekt, ktorý už na budúcej podobe sadu pracuje. Projekt by mal byť vypracovaný do konca roka a potom predpokladáme verejnú diskusiu o tom, ako si verejnosť predstavuje novú podobu sadu. Základný návrh však musí spracovať odborník.

Z akých zdrojov a v akej výške budete obnovu sadu financovať?

- Chceme ísť do projektu, ktorého hodnota bude približne 1,7 milióna eur. Plánujeme ich získať z európskych fondov. Potrebujeme napríklad urobiť nové sociálne zariadenia, ktoré síce dnes fungujú, ale ich úroveň nezodpovedá potrebám obyvateľov. Boli by sme veľmi radi, ak by sme peniaze získali už v roku 2010.

Vzácne parky často chránia strážnici. Neuvažovali ste o tom?

- V budúcnosti by sme chceli park chrániť. Vieme o tom, že nie vždy je tu bezpečne, najmä večer, keď tu dochádza k vandalizmu. Riešením sú napríklad bezpečnostné kamery alebo strážna služba. Jedným z našich dávnejších návrhov bol, aby sa zo Sadu Janka Kráľa stal uzatvorený priestor - teda aby bol chránený oplotením. To sa však stretlo s nesúhlasom verejnosti, aj keď bezpečnosti parku by to pomohlo. Problém chceme riešiť - práve v druhej etape revitalizácie sa pokúsime nakúpiť ochranné technické prostriedky a potom sa už ako správca sadu budeme musieť starať aj o bezpečnosť.     

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?