Časť sadu skrášlili nové lavičky a dlažba

25.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

V centrálnej časti Sadu Janka Kráľa, v okolí sochy, pribudlo niekoľko nových lavičiek a smetných košov. Novinka súvisí s pripravovanou revitalizáciou najstaršieho stredoeurópskeho parku.

Do dvanástich nových lavičiek so zámkovou dlažbou z ružového ryolitu pod nimi a troch smetných košov investoval Aupark 16 000 eur. Odhalením nových drobných prvkov architektúry sa Aupark zapojil do podpory projektu obnovy sadu v spolupráci s mestskou časťou a pamiatkarmi.

Mestská časť vybrala vo verejnej súťaži architekta Zoltána Balka, ktorý spracuje základný návrh riešenia prvkov v parku. Vzhľadom na to, že ide verejne prístupný priestor, on sám nevidí zmysel v tom, aby sa v budúcnosti park oplocoval, či strážil. Verejnému charakteru parku je podľa neho potrebné prispôsobiť aj mobiliár a mnohé prvky vytvoriť tak, aby sa minimalizovalo ich možné rozbitie či zničenie. Podľa Z. Balka vzhľadom na meniace sa predstavy ľudí o využívaní voľného času park dlhší čas stagnuje.

„Je tu snaha o podchytenie všetkých vekových kategórií,“ konštatoval a podotkol, že dnes už nestačí vybudovať pár detských ihrísk. Treba ponúknuť niečo aj strednej a staršej generácii. „Snaha bola korektným a nie exhibicionistickým spôsobom doniesť sem také prvky, ktoré sú vlastné historickým parkom a ktoré boli obvyklé aj v našich historických parkoch na Slovensku,“ uviedol.

Sad Janka Kráľa založili v rokoch 1774 - 1776, vznikol na pravom brehu Dunaja na ploche lužného lesa. Podľa usporiadania chodníkov park pomenovali Sternallee (Hviezdicová aleja). Jednotlivé aleje dostali pomenovanie podľa druhu stromov - javorová, topoľová, jelšová, brestová, vŕbová, jaseňová. Sad Janka Kráľa sa postupne dostal do centra stavebného ruchu a výstavby v Petržalke. Novým a Starým mostom, Auparkom, či futbalovým štadiónom sa vytýčili jeho hranice a stratila možnosť jeho rozšírenia.

(rob)

Centrum Sadu Janka Kráľa už má nové lavičky, ktoré teraz ladia s okolitou prírodou.
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?