Peniaze majú teraz nahradiť poukážky

19.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva začne využívať novú formu pomoci pre sociálne odkázaných ľudí, ktorí sa nachádzajú v hmotnej núdzi. Priamu hotovosť, peniaze, vystriedajú platobné poukážky.

„Použitie poukážok bude presne, účelovo viazané. Samospráva dnes využíva poukážky v nominálnej hodnote päť, desať a pätnásť eur, pričom ide o pilotný projekt v rámci slovenskej samosprávy. Modernizácia sociálnej pomoci má prispieť k efektívnemu využívaniu verejných financií pre cielenú pomoc odkázaným skupinám Petržalčanov," informoval hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy.

Ako pripomenul, v máji 2009 začali využívať poukážku Asistencia, ktorú však možno použiť len pri kúpe vymedzeného sortimentu základných potravín, prípadne na kúpu ošatenia, či na školské a hygienické potreby.

Od novembra 2009 navyše rozšíril miestny úrad svoje služby o platobnú poukážku Vital pass, ktorej použitie je viazané na nákup liekov, zdravotníckych potrieb, pomôcok, či na úhradu preventívnej zdravotnej starostlivosti, očkovanie.

„Poslanci vyčlenili v tohtoročnom rozpočte samosprávy na sociálnu pomoc takmer 80 000 eur. Verejné zdroje sú určené na podporu rôznych sociálnych projektov, ktoré primárne pomáhajú nielen ľuďom so zdravotným postihnutím, mladým rodinám či seniorom, ale aj občanom, ktorí sa nie vlastnou vinou dostali do zložitej finančnej situácie. Žiadosti o výpomoc môže podať každý Petržalčan na miestnom úrade, oddelení sociálnych vecí. Jednorazová dávka sa zo strany miestnej samosprávy pohybuje na úrovni 30 až 165 eur," dodal Ľubomír Andrassy.

(mm)

Páčil sa vám článok?