Múr má brániť zaplavovaniu území pod Sandbergom

19.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

V rámci výstavby protipovodňovej ochrany v hlavnom meste a v jeho okolí pribudol v Devínskej Novej Vsi pod známym vrchom Sandberg protipovodňový múrik, ktorého dĺžka je len niekoľko desiatok metrov, ale aj tak by mal plniť dôležitú úlohu.

Vybudovanie múru si na tomto úseku vyžiadala skutočnosť, že lokalita v smere na Devínsku Novú Ves a pod okolím Sandbergu a smerom k Devínu, býva počas rozvodnenej Moravy zaplavovaná. Múr je postavený pri ceste a tvorí tak aj akési ochranné cestné zvodidlá.

Priamo pri pešom a cyklistickom chodníku vraj nebol postavený preto, lebo by to bolo technicky omnoho zložitejšie a finančne nákladné.

Ak by bol múrik dole, pod úrovňou cesty, musel by byť oveľa vyšší. V súčasnosti je postavený len na úroveň storočnej vody, pretože hodnota chráneného územia je nižšia ako v centrálnej časti mesta.

Protipovodňový múrik chráni pod vrchom Sandberg niekoľko tunajších domov, hotelové zriadenie a komunikáciu, ktorá spája mestské časti Devínska Nová Ves a Devín. Pod múrom je aj rekreačný chodník pre peších a cyklistov, ktorý spája obe mestské časti.

Prechádza tadiaľ aj časť Náučného chodníka nivou Moravy, ktorý sa začína v Devíne a končí sa v Moravskom Svätom Jáne.

Na tomto záplavovom mieste je aj zastávka mestskej hromadnej dopravy, ktorá už bude chránená protipovodňovým múrom.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?