O úvery na zatepľovanie pretrváva nízky záujem

10.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

O štátnu podporu pre zatepľovanie domov v bratislavskej Petržalke pretrváva naďalej nízky záujem. Počas prvých štyroch mesiacov o ňu požiadalo desať záujemcov, pričom v jednom prípade bola žiadosť pre neúplnosť vrátená správcovi domu na dopracovanie. Uviedol to hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

"Štátny fond rozvoja bývania vyhovel piatim žiadostiam vlastníkov bytov. Tí získali bezúročný úver na 15 rokov pre komplexné zateplenie bytového domu. V štyroch prípadoch zatiaľ nebolo rozhodnuté," povedal Andrassy.

Okrem toho sa prišlo na miestny úrad o možnosti čerpať úver poinformovať približne 50 potenciálnych prijímateľov úveru. Žiadosti je totiž podľa Andrassyho možné zaslať na vybavenie fondu vtedy, ak sú splnené zákonné podmienky. Ide napríklad o vyhotovenie projektu či získanie odborných posudkov, napríklad certifikátu o energetickej hospodárnosti.

Dôležitou súčasťou je aj právoplatné stavebné povolenie. Stavebné povolenie pritom nadobudne právoplatnosť vtedy, ak sa voči nemu neodvolá ani jeden vlastník bytu. "Ak sa voči nemu odvolá aj len jeden vlastník bytu, nenadobúda právoplatnosť," doplnil Andrassy. Ostatní vlastníci ho totiž nemôžu prinútiť, aby si nechal vymeniť okná či balkónové dvere. K "prísnym kritériám" patrí aj komplexné zateplenie domu. Zatepľovanie sa týka aj ochranných múrov, strechy, pivníc a spoločných priestorov

Prvé dva domy by sa mohli začať zatepľovať v roku 2010. Vyhodnotenie projektu a získanie potrebných posudkov trvá od 30 do 60 dní. Následne sa musí vydať stavebné povolenie, čo trvá mesiac, a to v prípade, že sa nikto neodvolá. Ďalších približne desať dní "zaberie" posudzovanie žiadosti. Prípadné odsúhlasenie úveru trvá do 60 dní.

Žiadosti môžu predkladať bytové a rodinné domy, ktoré boli právoplatne skolaudované najneskôr 31. decembra 1988. Samosprávy pritom môžu pri úvere ručiť napríklad nehnuteľnosťou, formou zabezpečenia úveru je aj banková záruka. O úver nemôžu požiadať domy vo výstavbe. V mestskej časti je okolo 400 panelových domov, z toho približne jedna štvrtina je zateplená.

(sita)

Páčil sa vám článok?