Kone chodia piť vodu, ľudí to vraj nijako neohrozuje

22.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Už počas leta sa ozvali niekoľkí čitatelia Bratislavských novín, ktorí upozornili, že do jazera v Rusovciach chodia kone. Situácia sa opakuje aj na jeseň.

Prechádzajúcich sa ľudí pri jazere ubudlo, čo využívajú jazdci, aby s koňmi nielen chodili okolo jazera, ale často vojdú až do vody. Podobnú situáciu zachytil aj náš čitateľ a pýta sa, či je to v poriadku, aby do vody, kde sa cez leto kúpu ľudia, vchádzali aj kone. Navyše málokto vie, či toto zviera môže, alebo nemôže znečistiť vodu.

„Prípadné znečistenie vody závisí od toho, kde sú kone ustajnené. U nás je napríklad čistejšie ako u niektorých ľudí doma, ale je pravdou, že sú stajne, kde kone stoja na kopách hnoja. Môžem však ubezpečiť, že ani druhá skupina koní neohrozí čistotu vody,“ vraví zástupca jazdeckého klubu JK Žižka Bratislava - Petržalka Ladislav Kontár ml.

Čitatelia v lete písali, že videli, ako sa kone do vody aj vyšpinili. Iní im oponovali, že kôň také niečo vo vode nikdy neurobí. „Môže to urobiť, rovnako ako každý iný živočích, napríklad aj pes,“ potvrdzuje Ladislav Kontár ml. a dodáva: „Ani to však nemôže vode ublížiť. Uvedomte si, čo kôň žerie - slamu, ovos, seno. Všetko prírodné veci. Oveľa viac škody narobia štvorkolkári či ľudia, ktorí si pri jazere umývajú autá a vylievajú do vody rôzne chemikálie, oleje, umelý odpad.“

Jazerá pri Rusovciach patria podniku Štátne lesy, členom štyroch jazdeckých klubov, ktoré sídlia v Rusovciach, tam mestská časť nezakázala jazdu na koni. Zástupcovia klubu sa však aj tak stretli so starostom Rusoviec, kde ich informovali, že regionálny úrad verejného zdravotníctva neodporučil kúpanie koní v jazerách. 

(db)
FOTO - puf

Páčil sa vám článok?