Na Mokrohájskej vznikne centrum hydroterapie

6.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

V zariadení komunitnej rehabilitácie Gaudeamus na Mokrohájskej ulici v Bratislave vznikne komplexné centrum hydroterapie. Centrum sa začalo budovať v septembri, budúce leto by sa mala spustiť skúšobná prevádzka a plne by mal byť prevádzkované od jesene.

Komplexné centrum bude slúžiť predovšetkým pre telesne či mentálne postihnutých, vhodné bude aj pre rodičov s malými deťmi, seniorov, športovcov či ľudí s poúrazovými stavmi. "Jednou z úloh hydrocentra a v ňom poskytovaných rehabilitačných a liečebných procedúr je prispieť k návratu klienta zo zariadenia s celoročným pobytom do domáceho prostredia,“ vysvetlil na dnešnej tlačovej besede predseda kraja Vladimír Bajan.

Klienti totiž budú môcť navštevovať centrum spolu so svojim príbuzným. Kým o klienta sa bude starať odborný personál, jeho príbuzný či sprievodca bude môcť rovnako využiť služby hydrocentra, relaxovať v bazéne či v saune.

V súčasnosti má Gaudeamus v prevádzke jeden veľký rehabilitačný 25-metrový bazén, menší 7,7-metrový rehabilitačný bazén, vírivý kúpeľ, vírivý končatinový kúpeľ a saunu. V rámci projektu by k nim mali pribudnúť dva nové bazény – jeden veľký a jeden malý.

Malý bazén bude využívaný hlavne na rehabilitačné procedúry a aktivity pre klientov s viacnásobným postihnutím. Veľký bazén bude so šiestimi dráhami, z ktorých budú tri slúžiť verejnosti. V dvoch doteraz využívaných starších bazénoch sa budú uskutočňovať rehabilitačné a relaxačné aktivity.

"Zásadný rozdiel bude vo väčších kapacitných a časových možnostiach. Dva nové bazény "odľahčia“ využívanie terajších bazénov. Doteraz uskutočňované programy sa budú môcť realizovať častejšie a vo väčšom časovom rozpätí. Tak sa významne zlepšia podmienky pre rehabilitáciu a relax návštevníkov hydrocentra," doplnil riaditeľ zariadenia Štefan Tvarožek.

Klienti domovov sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a hlavného mesta môžu využívať služby hydrocentra bezplatne. Pre ostatných budú služby poskytované čiastočne za úhradu.

Bratislavský kraj má v pôsobnosti 16 zariadení sociálnych služieb (deväť z nich je v hlavnom meste), v ktorých žije približne 1 720 klientov (z nich takmer 80 percent priamo v Bratislave). Spolu s klientmi z ostatných zariadení mesta či mestských častí je ich takmer 4 600. Zariadenie Gaudeamus ako jediné prevádzkuje hydrocentrum, ktoré je však podľa riaditeľky odboru sociálnych vecí kraja Miluše Budayovej kapacitne pre všetky zariadenia v regióne nedostačujúce.

Komplexné centrum rehabilitácie je pilotným projektom Bratislavského kraja, ktorým by sa mali vytvoriť podmienky pre sociálnu integráciu znevýhodnených. Projekt v hodnote takmer 2,2 milióna € vznikne aj vďaka grantu z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu, vláda prispela 15-percentami z celkovej sumy.

(sita)

Páčil sa vám článok?