V Rači opravujú Nemecký kultúrny dom

17.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Obnovenie zničeného Nemeckého kultúrneho domu v Rači, ktorý bol postavený počas vojny v roku 1942, je naplánované na polovicu roku 2010. V týchto dňoch sa naplno začali rekonštrukčné práce.

Opätovné sprístupnenie priestorov v budove Nemeckého kultúrneho domu (NKD), má priniesť Račanom nový kultúrno-spoločenský dom s viacúčelovou sálou pre 140 osôb na výmere 203 štvorcových metrov. Súčasťou bude aj vináreň s kapacitou sedemdesiatich miest a veľká reštaurácia, ktorá prichýli až 160 stravníkov. Kultúrny dom bude mať navyše ubytovanie pre 33 ľudí, vrátane dvoch apartmánov.

V súčasnosti sú v NKD dokončené vnútorné búracie práce, odstránená bola stará technológia kotolne a strojovne. Rovnako zmizli staré rozvody kúrenia, plynu i elektriny. Dokončená bola výmena poškodených častí krovu a výmena okien v celom objekte. Stavbári teraz menia strešnú krytinu a začalo sa aj zateplovanie celej budovy. Prvé práce sa začali v aprílu 2009 a predpokladané náklady na obnovu sú 1,66 milióna eur.

Opravu organizuje miestna samospráva. Tá zriadila aj špeciálny účet, na ktorý môžu občania prispieť ľubovoľnou sumou. Na základe verejného obstarávania vybrala samospráva ako realizátora rekonštrukcie firmu Otyk invest, s.r.o.

Nemecký kultúrny dom si postavili obyvatelia nemeckej národnosti združení v Nemeckom vinohradníckom družstve. Mal slúžiť na pomoc vinohradníkom pri spracovávaní, archivácii a skladovaní vína, ale aj na rôzne kultúrno-spoločenské podujatia. Neskôr sa stal architektonickou dominantou, ale aj miestom stretávania sa Račanov a ľudí z blízkeho okolia. Odohrávali sa tu aj divadelné predstavenia, diskotéky, nahrávali zábavné televízne programy, známe pondelkové inscenácie a podobne. Objekt bol zapísaný do Zoznamu pamätihodností Rače. Od roku 1988 začal pustnúť a obec ho získala do svojho majetku až v roku 2002. Samospráve sa podarilo získať pozemky, ktoré dovtedy patrili súkromníkom.

(rob)

Páčil sa vám článok?