Vodári majú územné rozhodnutie na obnovu čističky

31.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. má územné rozhodnutie na rekonštrukciu čističky odpadových vôd v Devínskej Novej Vsi, potvrdil to hovorca spoločnosti Zenon Mikle. Dôvodom rekonštrukcie je nedostatočná kapacita čističky.

Rekonštrukcia a intenzifikácia by sa mali uskutočniť vo viacerých etapách za neprerušenej prevádzky čističky a bez vplyvu na kvalitu čistenia odpadových vôd. "Stavebné povolenie ešte nemáme, keďže sa čakalo na súhlasné stanovisko poslancov mestskej časti. To sa uskutočnilo v auguste, na ktorom schválili poslanci memorandum o využití kapacít čistiarne odpadových vôd," povedal Mikle.

K žiadosti o stavebné povolenie je podľa neho ešte potrebné doložiť vlastníctvo k pozemkom pod stavbou. "S pozemkami vo vlastníctve mesta a ministerstva vnútra nie je problém. Jediný problém je s dvoma parcelami, ktoré vlastnia súkromné osoby, tie sa riešia," doplnil hovorca.

Mikle zároveň predpokladá, že po vydaní stavebného povolenia by mohli v roku 2010 začať s výstavbou. Prvá etapa by mohla byť ukončená v roku 2011 až 2012, kde sa počíta s rozšírením kapacity čistiarne odpadových vôd na 50 000 ekvivalentných obyvateľov.

Čistiareň Devínska Nová Ves bola pôvodne projektovaná a postavená pre 50 000 ekvivalentných obyvateľov na odstraňovanie uhlíkatého znečistenia z odpadových vôd. V rokoch 1999 až 2000 bola technologicky zrekonštruovaná aj na odstraňovanie nutrientov - dusíka a fosforu, čím spĺňa nariadenie vlády z roku 2005.

"Táto rekonštrukcia však prebehla len v už vybudovaných nádržiach, žiadne nové objemy nádrží potrebné na anaeróbiu a denitrifikáciu sa nepostavili. Preto sa pôvodná kapacita čistiarne odpadových vôd 50 000 ekvivalentných obyvateľov znížila na 26 150," vysvetlil Mikle.

Táto kapacita je podľa neho v súčasnosti vyčerpaná a ak nechcú pripustiť stavebnú uzáveru pre nedostatok kapacity čističky, je potrebné rekonštruovať a intenzifikovať ju. Novovytvorená kapacita čističky - 76 500 ekvivalentných obyvateľov bude podľa neho slúžiť pre rozvojové zámery obcí Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica, Marianka, Devín, časť Lamača a Dúbravky a pre zámery ďalších investorov na nových plochách ako Bory, Pod Vŕškami, Dievčí Hrádok či Central European Valley.

(sita)

Páčil sa vám článok?