Problémy s vodou pri kaštieli sa končia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V januári sme informovali o problémoch, ktoré mali s kanalizáciou a vodovodnou sieťou vlastníci domov na sídlisku Pri kaštieli v Rusovciach - o problém sa vtedy zaujímal aj primátor Andrej Ďurkovský.

Dnes je definitívne riešenie zrejme na dohľad: „Myslím si, že je to na dobrej ceste a o niekoľko týždňov by mala byť celá vec uzavretá,“ mieni starosta Rusoviec Dušan Antoš. Riešenie uľaví nielen obyvateľom domov, ale aj samospráve, pretože obyvatelia štyroch ulíc Pri kaštieli vinili z problémov nielen dodávateľa, ale aj starostu a miestne zastupiteľstvo. A práve zastupiteľstvo pristúpilo k definitívnemu riešeniu, keď minulý týždeň rozhodlo o tom, že vodovod a kanalizáciu v účtovnej hodnote približne 31 miliónov korún bezplatne prevedie na Bratislavskú vodárenskú spoločnosť s tým, že o ďalšie náklady a údržbu sa budú starať práve vodári. S nimi totiž našli obyvatelia rodinných domov ľahšie spoločnú reč.

Jeden z problémov totiž vychádzal z projektu a realizácie sídliska, domy dodávateľ vybudoval bez vodovodných šácht a každý dom má len v kúpeľni pomerný merač spotreby vody. Legálny vodomer je iba na hlavnej prípojke pre celé sídlisko. Vecná náprava by znamenala pre každého vlastníka investovať desiatky tisíc korún do regulárnej odbočky so šachtou a ostatným náležitosťami. Dlhé rokovania napokon zavŕšilo rozhodnutie vodární udeliť obyvateľom nových domov Pri kaštieli výnimku a v takomto stave bude sieť spravovať. Ani starosta D. Antoš nevylučuje názor, že samotnú sieť zaplatili vlastníci domov v cene pozemkov a ďalších stavieb. Rusovce ju dostali od dodávateľa: „Z čoho vybudovanie siete financovalo Cresco, neviem,“ povedal starosta.

Pre obyvateľov sídliska je však dôležitejšie, že už zakrátko bude definitívne po problémoch, hoci starosta má informácie, že práve teraz niektorí z nich váhajú s uzavretím zmluvy s vodárňami. Tie súbežne preberajú celé dielo po technickej stránke.

Páčil sa vám článok?