Mnohé studne podľa BVS nemajú pitnú vodu

15.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania v minulých týždňoch využili možnosť odovzdať vzorky vody Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorá urobila ich analýzu a zisťovala prítomnosť dusičnanov aj celkovú tvrdosť vody.

Z celkového počtu odovzdaných vzoriek (860) nevyhovelo hygienickým normám 276, teda približne každá tretia. Podľa hovorcu spoločnosti Zenona Mikleho rozbor ukázal zvýšenú úroveň dusičnanov, čo znamená, že táto voda nie je vhodná na pitie, ale len na polievanie.

„Také vysoké hodnoty, aby voda nebola vhodná ani na polievanie, sme nezistili,“ doplnil referent call centra BVS Daniel Šíp. Na otázku, ktoré oblasti majú najviac takýchto studní, však nevedel povedať: „Takúto štatistiku sme nerobili,“ odpovedal Daniel Šíp.

Bratislavská vodárenská spoločnosť súčasne upozorňuje, že tieto rozbory nemusia znamenať, že voda, ktorá vyhovuje množstvom dusičnanov, je pre človeka automaticky vhodná na pitie. Potrebné sú totiž ďalšie rozbory, ktoré dokážu vhodnosť vody pre človeka. Tieto analýzy však už nie sú bezplatné.

(mm)
Páčil sa vám článok?