Za vylievanie vody môžu aj laické úpravy

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Potok v mestskej časti Lamač sa niekoľkokrát vylial, k čomu podľa vodohospodárov prispelo svojvoľné správanie tamojších obyvateľov.

Potok v Lamači sa naposledy vylial z koryta 5. marca 2009 a zaplavil okolité domy a garáže. Podľa vodohospodára Petra Minárika kontrola, ktorá zisťovala príčiny vylievania vody z koryta potoka, zistila, že niektorí tunajší občania robili na potoku rôzne laické úpravy.

Išlo napríklad o výstavbu mostíkov a rôzne premosťovanie hladiny toku. Peter Minárik tvrdí, že napriek tomu, že potok v Lamači má za normálnych okolností málo vody a prietok sa tu ráta na kubické metre za sekundu, v prípade veľkých dažďov neraz dochádza k upchávaniu priepustov a vylievaniu vody.

Voda z potoka nedávno zaplavila aj podzemnú garáž, ktorá je vo výstavbe, a v ktorej ešte, našťastie, neboli vozidlá. Zásah do tokov je podľa Petra Minárika neprípustný a môže byť len na základe tzv. vodoprávneho povolenia. Ide vlastne o stavebné povolenie na vodnom toku, ktoré môže vydať iba príslušný úrad. V tomto prípade by to bol Obvodný úrad životného prostredia Bratislava IV.

Dôvod, prečo voda nestíha odtekať, je podľa starostky Lamača Oľgy Keltošovej (nezávislá) aj ten, že Lamač má žulové podložie. „Keď prší, alebo topí sa sneh, zem nevie absorbovať toľko vody,“ uviedla.

Vzhľadom na to, že potok nepatrí obci, nemohol sa dotiahnuť pripravovaný projekt protipovodňového opatrenia. Mohol sa financovať z európskych peňazí, no potok sa do majetku obce doteraz nedostal, hoci Lamač žiadal o zverenie.

Ako ďalej starostka uviedla, lamačský potok je síce v katastri mestských častí Záhorská Bystrica a Lamač, ale pozemky pod ním sú nevyrovnané, nehlási sa k nemu Povodie Moravy, ale ani Slovenský vodohospodársky podnik. „Potok teda de facto neexistuje,“ dodala na záver starostka Lamača Oľga Keltošová.

(rob, sita)

Páčil sa vám článok?