Lekár z Oravy sa prerátal a polikliniku na Tehelnej nekúpi, doplatia pacienti

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Záhadný privatizér polikliniky na Tehelnej ulici, Mikuláš Čurik, praktický lekár z Trstenej, presnejšie investori za ním, sa prerátal a existencia zdravotníckeho zariadenia visí už len na blahovôli veriteľov.

Fond národného majetku predával toto zariadenie zaťažené dlhom 20 miliónov korún okrem iných aj s podmienkami zachovať zdravotnú starostlivosť a tiež aby nový majiteľ aj podpísal zmluvy so všetkými lekármi, ktorí tu majú ambulancie. Všetky okolnosti boli v štandardnej zmluve, ktorú fond chcel podpísať s výhercom výberového konania. M. Čurik však prišiel s vlastným návrhom zmluvy, ktorá bola pre fond absolútne neprijateľná, pretože vyžadovala nadštandardné ekonomické, ekologické aj personálne garancie. Privatizér si zrejme uvedomil, čo sa šuškalo pri výbere, že svoju ponuku - 165 miliónov, teda takmer štvornásobok hodnoty akcií - prehnal. Reálne sa očakávala ponuka okolo 60 miliónov za balík akcií v hodnote o štrnásť miliónov nižšej. Zrejme aj preto M. Čurik postavil svoje znenie zmluvy tak, aby bolo neprijateľné, jeho nároky odporovali podmienkam, za ktorých sa výberové konanie uskutočnilo. Hoci termín na ukončenie transakcie uplynie až 13. marca, už dnes je zrejmé, že fond zmluvu nepodpíše.

„Doktor Čurik celú vec skomplikoval a situácia je teraz už taká vážna, že nemôžem vylúčiť možnosť, že sa ozvú veritelia,“ povedala hovorkyňa Fondu národného majetku Tatiana Lesajová. Poliklinika totiž nedlhuje len sieťovým odvetviam, ale v starých dlhoch sú aj nevyrovnané platby za zdravotnícke nástroje. Pacienti i lekári netaja svoje obavy. Vzhľadom na zastavenie všetkých privatizačných aktov až do volieb zostane Poliklinika Tehelná na krku fondu.

Celkom potichu sa uskutočnil druhý - menej medializovaný - predaj poliliniky, v Ružinove. Približne týždeň pred zastavením všetkých privatizácií ju vo verejnej súťaži za 31 miliónov získala spoločnosť HEBSED, s. r. o., sídliaca v Bratislave a jej zástupcovia ihneď podpísali kúpnu zmluvu, FNM teraz čaká len na prevod peňazí na svoj účet.

Páčil sa vám článok?