Rozšírenie sanatória na Železnej studničke vyvoláva otázniky, mestské lesy sú proti

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Arca Capital Slovakia predložila mestu zámer prestavby areálu sanatória na Železnej studničke na areál zdravia, organizácia Mestské lesy v Bratislave ho pokladá za problematický.

Sanatórium postavené v 40. rokoch minulého storočia chce spoločnosť Arca Capital Slovakia prestavať a okrem zdravotníckych by malo poskytovať aj rekreačné služby. Pôvodnú budovu sanatória by po rekonštrukcii chceli rozšíriť o prístavbu vodoliečby. Okrem tejto centrálnej budovy by tu malo byť 24 trojpodlažných rekreačných domov, rekreačná budova a športoviská. V areáli by tiež mal byť krytý aj vonkajší plavecký bazén, telocvičňa, sauna, solárium, tenisové kurty či reštaurácia. Lokalita sa nachádza v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, preto zámer prestavby sanatória bude posudzovať aj ministerstvo životného prostredia.

Podľa názoru Vladimíra Kutku, riaditeľa Mestských lesov v Bratislave, ktoré spravujú celé územie Železnej studničky, má tento zámer viacero problematických miest. Napríklad to, že ako s prístupovou cestou k areálu rátajú s Cestou mládeže, ktorá vedie od Vojenskej nemocnice, údolím Železnej studničky. Pre cestu mládeže však platí zvláštny režim - počas víkendu je tu napríklad vylúčená doprava. premáva len autobus MHD. „V zámere je tiež mylne uvedené, že Cesta mládeže pokračuje ďalej do Krasnian a nadväzuje na Peknú cestu. Pravdou však je, že verejná komunikácia sa končí pri sanatóriu,“ uviedol V. Kutka. Problém vidí aj v zabezpečení infraštruktúry - prívodu vody a kanalizácie. V súčasnosti je areál zásobovaný vodou z vlastného podzemného zdroja. Ten by však pre navrhovanú výstavbu nebol dostatočný. Preto zámer ráta s dvoma variantmi. Buď vodu zabezpečí päť studní, ktoré vyhĺbia v tejto lokalite, alebo investor natiahne vodovodnú prípojku od Patrónky, čo je päť kilometrov. Vodovod by však bol drahý a technicky náročný. „Studne môžu byť problematické najmä v letnom období, keď v lokalite Železnej studničky vysychajú studničky, pretože v nich nie je dosť vody,“ upozornil V. Kutka.

Odkanalizovanie areálu má zabezpečiť splašková kanalizácia. Prečistené odpadové vody majú vypúšťať do Vydrice, ktorá je územím európskeho významu. V súvislosti s plánovanou prestavbou sanatória sa vyskytli aj pripomienky, ktoré upozorňujú na to, že v tomto území, podľa územného plánu určeného na rekreáciu, pribudne 24 rodinných domov, ktoré sa volajú „rekreačné“.

Páčil sa vám článok?