V Bratislave je až 7 daňových úradov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hoci má Bratislava len päť administratívnych okresov, daňovníci odvádzajú dane siedmim daňovým úradom. Nie je to zámerná komplikácia situácie, ale jediné reálne východisko v množstve agendy.

Tej je v Bratislave v dôsledku mimoriadnej ekonomickej výkonnosti obyvateľov a firiem oveľa viac, ako inde na Slovensku, dokonca aj tesne za hranicami mesta. Pod pôsobnosť bratislavského daňového pracoviska patria aj okresy Malacky, Pezinok a Senec - ani jeden z nich nedosahuje v odvodoch viac než polovicu z toho, čo odvedie najslabší bratislavský okres. Tým je z hľadiska daní okres Bratislava IV - vlani odviedli jeho daňovníci okolo 4 miliárd korún. Okresy Malacky a Senec len po 2 milióny, Pezinok dokonca len jeden. Z Bratislavského kraja odišlo vlani do štátneho rozpočtu skoro 110 miliárd, čo je 65 percent celkovej sumy daní vybratých daňovými orgánmi na celom Slovensku.

Okrem okresu Bratislava II sú všade hranice pôsobnosti daňového a okresného úradu totožné. V apríli 1994 rozdelili Daňový úrad II na dva úrady, čím vzniklo číslo šesť. Do pôsobnosti Daňového úradu Bratislava II patrí mestská časť Ružinov okrem katastrálneho územia Trnávka a Prievoz. Tie spolu s mestskými časťami Podunajské Biskupice a Vrakuňa prislúchajú od roku 1994 do pôsobnosti Daňového úradu Bratislava VI. Ide o ekonomicky silné priemyselné a obchodné oblasti. Systém daňových úradov v Bratislave dopĺňa Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty, pre ktorý sú miestne príslušné tie daňové subjekty, ktoré dosiahli obrat nad jednu miliardu korún.

Najviac daňovníkov fyzických osôb je v Bratislave V (75 621), po nej nasleduje Bratislava IV (59 827), okolo 40-tisíc patrí pod Daňové úrady Bratislava I, II a III, najmenej (33 079) patrí pod DÚ Bratislava VI.

Najviac právnických osôb (16 650) registruje DÚ Bratislava I, najmenej DÚ VI (4680). Ani súčet všetkých bratislavských daňových úradov nedosahuje toľko ako výber DÚ pre vybraté daňové subjekty - najsilnejšie bratislavské firmy odviedli vlani 57 miliárd korún.

Páčil sa vám článok?