Kalamita zaskočila motoristov a potešila deti

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Za posledné roky nevídaný príval snehových vločiek sa v predchádzajúcich dňoch zosypal na bratislavské cesty, ulice a námestia. Bratislavské deti, ktorým sa práve začínali jarné prázdniny, čerstvo napadaný sneh určite potešil, no organizáciám zodpovedným za zjazdnosť ciest pripravil horúce chvíle.

Niekoľko desiatok centimetrov hrubá biela pokrývka nenadchla ani väčšinu bratislavských motoristov. Najväčšie problémy vznikali na príjazdových trasách do mesta, či už zo smeru od Brna alebo Trnavy. Na týchto úsekoch sa vytvárali až viac ako hodinové zápchy, v ktorých uviazli stovky automobilov a autobusov MHD, často spolu s vozidlami lekárskej záchrannej služby, polície a hasičov.

V centre Bratislavy čakalo na motoristov ďalšie nemilé prekvapenie. Na miestach, kde počas intenzívneho sneženia nestáli autá, sa pre množstvo snehu nedalo zaparkovať. Počet parkovacích miest sa zmenšoval aj hromadami odhádzaného snehu, ktoré lemovali mnohé cesty a chodníky.

Napriek tomu, že na boj so snehom boli nasadené mechanizmy s radlicami a posypovým materiálom, na niektorých bratislavských cestách podobne ako napríklad na ceste na Kramáre vznikla kalamitná situácia. Neodhrnutý povrch vozovky, na ktorom sa vytvárala kašovitá vrstva snehu, robil pri stúpaní k nemocnici ťažkosti viacerým nákladným, ale aj osobným automobilom. Tie, ktoré sa nedokázali do relatívne prudkého kopca vyšplhať, zostali odstavené na kraji vozovky, čím brzdili premávku.

Do boja so snehom sa však nepustili len mechanizmy, ale aj obyvatelia a správcovia domov, Nie všetky chodníky však boli očistené a posypané, tak ako o tom hovoria všeobecne záväzné nariadenia mestských častí. Už tradične sa to najviac prejavilo na bratislavských sídliskách, kde sa napadaný sneh stratí až s príchodom teplejšieho počasia. Azda najlepšie na tom bolo Staré Mesto, kde bola prevažná časť chodníkov očistená. Tak to bolo aj v prípade bratislavského korza, ktoré čistili pracovníci VEPOS Staré Mesto.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie