Do Štefánky sa opäť vráti jej stratený duch

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Po rokoch úpadku a niekoľkých mesiacoch zatvorenia by sa mal do kedysi vychýrenej bratislavskej kaviarne Štefánka opäť vrátiť pôvodný duch. Rozhodnutím miestneho zastupiteľstva Staré Mesto z leta minulého roku dostala priestory kaviarne na rohu Palisád a Štefánikovej ulice do dlhodobého prenájmu bratislavská spoločnosť Twisteak.

Staromestských poslancov spomedzi viacerých návrhov na využitie týchto atraktívnych priestorov oslovil projekt spoločnosti vrátiť Štefánke jej pôvodný vzhľad a filozofiu s akcentovaním komunikačnej funkcie tohto tradičného miesta bratislavskej komunity. Po komplexnej rekonštrukcii by tak mala vzniknúť kombinovaná kaviareň s reštauráciou s kapacitou 250 miest a tanečným parketom, ktorá sa má stať dejiskom literárnych večerov, diskusných fór a krstov umeleckých diel.

K atmosfére kaviarne by mala podľa predstáv budúceho prevádzkovateľa patriť aj hudobná produkcia menšinových žánrov, akými sú džez a šansón, či organizovanie verejných nahrávok rozhlasových a televíznych talk show.

Kaviareň Štefánka bola už pred vyše sto rokmi jedným z najprestížnejších kaviarenských zariadení v Bratislave. Máloktorý Bratislavčan vie, že svoje meno dostala po belgickej princeznej a saskej kňažnej Stéphanie. Jej prvým prevádzkovateľom bol kaviarnik Mezei. V roku 1905 získala Štefánku rodina Hackenbergerovcov. Na dlhé roky sa stala kultovým miestom stretávania sa bratislavskej bohémy, umelcov, spisovateľov, lekárov, právnikov, majiteľov fabrík. Jednotliví členovia rodiny prevádzkovali kaviareň až do éry tzv. rozvinutého socializmu.

Duchovná a architektonická deštrukcia Štefánky vyvrcholila až po nežnej revolúcii nezmyselným prenájmom priestorov čínskej reštaurácii, ktorý malo na svedomí bývalé vedenie staromestskej radnice. Túto „zradu“ na Štefánke sa podarilo odčiniť až starostovi Starého Mesta Andrejovi Ďurkovskému dohodou o ukončení nájmu s čínskou reštauráciou. V súčasnosti sa končí projektová fáza rekonštrukcie, S prácami na obnove by sa malo začať na prelome apríla a mája. Vynovená Štefánka by mala svojich prvých hostí privítať ešte tento rok.

(mer)

Páčil sa vám článok?